Budi dio naše mreže
Izbornik

HKM u Kemptenu proslavila 50. obljetnicu djelovanja

Kempten (IKA)

Hrvatska katolička misija u Kemptenu svečano je u nedjelju 12. svibnja proslavila pedeset godina djelovanja, izvijestilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Hrvatski katolici okupili su se u crkvu sv. Antuna u kojoj se redovito sastaju, a jubilejsko misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini te predsjednik BK BiH i Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu Tomo Vukšić.

U suslavlju su bili izaslanik augsburškog biskupa mons. Alessandro Perego, kanonik zadužen za pastoral zajednica drugih materinskih jezika, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić, delegat Hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina, voditelj Misije dominikanac o. Josip Dolić, dušobrižnik iz HKM Augsburg fra Mate Logara i o. Jozo Čirko OP.

Sve je na početku slavlja pozdravio voditelj Dolić, izrazivši veliku radost zbog ovog okupljanja. Nadbiskup Vukšić je u propovijedi istaknuo značenje apostolske službe kako za prvu Crkvu, tako i u današnjem vremenu te je naglasio kako se u dugi povijesni hod Crkve na svoj način ugradila i ta Misija sa svojim pedesetogodišnjim djelovanjem. Prisutne je pozvao da poput prvih učenika ne budu od svijeta, već da u svijetu navještaju Radosnu vijest i svjedoče Isusovo uskrsnuće. Zahvalio je i mjesnoj Crkvi u Njemačkoj, a posebno Augsburškoj biskupiji za gostoprimstvo koje je iskazala hrvatskim katolicima.

Na kraju mise kanonik Perego je pročitao pismo mons. Bertrama Meiera u kojemu izražava svoje čestitke i najbolje želje povodom zlatnog jubileja Misije. Poslije misnog blagoslova djeca iz Misije izvela su kratki program povodom Majčinog dana, a potom su se riječima čestitke i priznanja prisutnima obratili delegat Komadina i ravnatelj Markić, istaknuvši zahvalnost i mjesnoj Crkvi u Augsburgu i Kemptenu, kao i Hrvatskoj dominikanskoj provinciji koja od osnutka Misije 4. svibnja 1974., a koja sada broji oko 7000 vjernika, daje svećenike za njeno vođenje.

Od samog osnutka do rujna 2019. bio je to o. Mile Gugić, od listopada 2019. o. Matijas Farkaš, a od proljeća 2022. na čelu joj je o. Josip Dolić. Zahvalnu riječ nadbiskupu Vukšiću i svima koji su se uključili u pripremu ove proslave izrekao je predstavnik Misijskog vijeća Petar Tufekčić, uručivši nadbiskupu prigodan dar.

Za ovu proslavu članovi Misije su se pripremali trodnevnicom tijekom koje su misna slavlja predvodili i uputili propovijedi hrvatski dominikanci o. Tomislav Kraljević, o. Anto Gavrić i o. Jozo Čirko, dok su predavanja tih dana priprave održali Felix Brunner, Slaven Dobrović i ravnatelj Markić, izvijestilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.