Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski ministar vanjskih poslova susreo se s metropolitom Hilarionom

Moskva (IKA)

Tijekom uzvratnoga posjeta Ruskoj Federaciji i tamošnjemu ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu prvi čovjek hrvatske diplomacije dr. Gordan Grlić Radman susreo se 17. siječnja u poslijepodnevnim satima s pravoslavnim metropolitom Volokolamska Hilarionom Alfeyevim, voditeljem Odjela za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata.

Kako je priopćila komunikacijska služba Moskovskoga patrijarhata, metropolit Hilarion govorio je o odnosima Ruske i Srpske pravoslavne Crkve, pa tako i na području Hrvatske. Izrazio je duboko zadovoljstvo činjenicom da ruska Crkva može sudjelovati u obnovi pravoslavnih crkava u Hrvatskoj koji su bili pogođeni potresom. Ministar Grlić Radman zamolio je metropolita Hilariona da prenese riječi zahvale patrijarhu moskovskom i ruskom Kirilu na sućuti koju je izrazio povodom potresa koji je pogodio Hrvatsku krajem 2020. godine.

Nakon povratka iz Moskve ministar vanjskih i europskih poslova dr. Grlić Radman za Hrvatsku katoličku mrežu izjavio je da je s metropolitom Hilarionom razgovarao o važnosti čuvanja prava vjerskih manjina i suzbijanja njihove diskriminacije, posebno progonjenih kršćana u svijetu.

„Metropolit me upoznao s aktivnostima Ruske pravoslavne Crkve o ekumenskom i međureligijskom dijalogu, kao i o njihovom radu u suzbijanju raznih oblika diskriminacije protiv kršćana. Hrvatska se aktivno zalaže za zaštitu pripadnika vjerskih manjina i borbu protiv svih oblika diskriminacije. To pitanje smatramo prioritetnim kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. Ujedno upoznao sam metropolita kako Hrvatska Ustavom jamči manjinama pravo na zastupljenost u Saboru, uključujući i za rusku manjinu u Hrvatskoj. Također, posebno sam istaknuo Program stipendiranja mladih kršćana iz zemalja u razvoju kojima je omogućeno da studiraju u Hrvatskoj, koji provodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Dogovoren je nastavak suradnje i razmjena mišljenja o tim važnim temama“, kazao je za HKM ministar Grlić Radman.

Na sastanku su s hrvatske strane sudjelovali izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Rusiji Tomislav Car, tajnica Kabineta ministara Lara Romano, voditeljica odjela za Euroaziju i Oceaniju Odjela za vanjske poslove Hrvatske Dunja Sicaja te glasnogovornica Lovorka Šimičević. U delegaciji Odjela za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata bili su: tajnik za pitanja dijaspore protojerej Sergij Zvonarev i djelatnik Tajništva za pitanja dijaspore Andrej Tituškin.

Tijekom boravka u Ruskoj Federaciji ministar Gordan Grlić Radman susreo se s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, održao sastanak s hrvatskim poslovnim klubom u Moskvi te s Rusko-hrvatskim društvom prijateljstva.