Budi dio naše mreže
Izbornik

Rusija: Iznenada zamijenjen metropolit Hilarion

Moskva (IKA)

Ruska Pravoslavna Crkva iznenada je smijenila šefa svog ureda za vanjske poslove metropolita Hilariona (55) te imenovala u utorak 7. lipnja metropolita korsunskog i zapadnoeuropskog Antonija (Sevrjuka) (37) za njegovoga nasljednika, izvještava Vatican News.

Odluku je donijelo upravno tijelo, tj. Sveti sinod na čelu s moskovskim patrijarhom Kirilom. U ožujku 2009. metropolit Hilarion preuzeo je od patrijarha Kirila upravljanje važnim uredom za vanjske poslove RPC. Bilo je to nakon što je dva mjeseca ranije Kiril izabran za novog patrijarha. Smatran je drugim čovjekom u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi i oblikovao je njezine odnose s drugim pravoslavnim Crkvama i u ekumenskom dijalogu s Katoličkom Crkvom i drugim konfesijama. Sveti sinod Hilariona je imenovao novim metropolitom Budimpeštansko-ugarske biskupije (eparhije).

Novi šef vanjskih poslova Antonij (Sevrjuk) svojedobno je bio osobni tajnik patrijarha Kirila. Od 2004. smatra se jednim od njegovih najbližih pouzdanika. Nadbiskup Antonij bio je i ruski pravoslavni biskup Austrije od početka 2018. do sredine 2019., izvještava Vatican News.