Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: ruska-pravoslavna-crkva

Ekumensko vijeće Crkava ocijenilo neprihvatljivom izjavu Svjetskog sabora ruskog naroda o „svetom ratu“

Nedavna izjava Svjetskog sabora ruskog naroda, organizacije bliske Ruskoj pravoslavnoj Crkvi, o „svetom ratu“ u Ukrajini, izazvala je veliku zabrinutost Ekumenskog vijeća Crkava. Glavni tajnik Ekumenskog vijeća Crkava Jerry Pillay izjavio je u petak 12. travnja u ime Crkava članica, da Vijeće ne može shvatiti ocjenu da je ruski napad na Ukrajinu „sveti rat“, objavio je Kathpress.

Ruska pravoslavna Crkva preuzela još jednu ukrajinsku eparhiju

Sveti sinod Ruske pravoslavne Crkve donio je u utorak 16. svibnja u Moskvi odluku o „izravnom kanonskom i upravnom podređivanju“ dosadašnje ukrajinske pravoslavne eparhije Berdjansk moskovskom patrijarhu Kirilu I. i imenovalo episkopa koji će njome upravljati, izvijestila je u srijedu 17. svibnja KNA.

Papa Franjo susreo se s metropolitom Hilarionom

Papa Franjo primio je u privatnu audijenciju budimpeštanskog metropolita Hilariona u subotu 29. travnja, nakon predviđenih susreta drugoga dana apostolskog putovanja u Mađarsku, prenosi Vatican News.

Moskovski patrijarh Kiril pozvao na božićno primirje

Poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril pozvao je u četvrtak 5. siječnja zaraćene strane u Ukrajini da uspostave primirje na bojnom polju za Božić, prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.

Metropolit Antonij o mogućem susretu Pape i moskovskog patrijarha

U razgovoru za vatikanske medije na marginama Kongresa poglavara svjetskih i tradicionalnih religija voditelj Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovske patrijaršije izjavio da eventualni susret pape Franje i patrijarha Ruske pravoslavne Crkve Kirila treba dobro pripremiti.

Razgovor s ukrajinskim teologom Cyrilom Hovorunom

Vatican News objavio je 16. srpnja razgovor s ukrajinskim teologom Cyrilom Hovorunom, jednim od predavača na 1. Mediteranskim teološkim susretima u Lovranu, koji je vodio novinar Alessandro Di Bussolo.

Rusija: Iznenada zamijenjen metropolit Hilarion

Ruska Pravoslavna Crkva iznenada je smijenila šefa svog ureda za vanjske poslove metropolita Hilariona (55) te imenovala u utorak 7. lipnja metropolita korsunskog i zapadnoeuropskog Antonija (Sevrjuka) (37) za njegovoga nasljednika, izvještava Vatican News.

1 2