Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Rai upozorava na slom Libanona

Beirut (IKA)

Maronitski patrijarh kardinal Bechara Rai u propovijedi na misi 7. ožujka u samostanu Bekerke optužio je libanonske političare za opstruiranje formiranja Vlade, prenosi agencija Kathpress.

U nedjeljnoj misi u svom sjedištu sjeverno od Bejruta patrijarh je upozorio da politika „uzalud rasipa novac i nadu ljudi i stvara državu siromaštva, gladi i nezaposlenosti“. S obzirom na dramatično stanje u zemlji ljudima ne preostaje ništa drugo nego izići na ulice. „Kako da narod ne prosvjeduje kada su im džepovi prazni i ne mogu si priuštiti kruha, lijekova, obrazovanja ni zdravstvene skrbi“, istaknuo je kardinal, osvrnuvši se na prosvjede protiv političke elite diljem zemlje.

Patrijarh Rai u propovijedi je također upozorio da se zemlja nalazi u fazi pogubnih izazova koji mogu slomiti Libanon i njegov narod. „No, libanonski je narod jači od domaćih napadača, bez obzira kojim moćnim sredstvima raspolagali. Bolje je da narod ‘eksplodira’ a zemlja opstane nego da zemlja eksplodira a narod prestane postojati“, zaključio je patrijarh.

Libanonska Vlada odstupila je u kolovozu 2020. nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci a mandatar Saad Hariri ne uspijeva formirati novu.