Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zenari o ulozi Crkve u Siriji

Damask (IKA)

Apostolski nuncij u Damasku kardinal Mario Zenari u razgovoru za agenciju AsiaNews ponovno je istaknuo kritičnost stanja u Siriji u kojoj se Crkva sve više pretvara u „poljsku bolnicu”, prenosi Vatican News.

Kardinal je parafrazirao upozorenja pape Franje o teškom humanitarnom stanju u toj zemlji u jugozapadnoj Aziji u kojoj Crkva ide u susret ljudima u velikoj potrebi, što se pretvara u njezinu trenutačno najvažniju zadaću, zahvaljujući i podršci različitih katoličkih karitativnih organizacija i kršćana iz cijeloga svijeta.

Siromašni, bolesni i gladni kucaju na naša vrata”, istaknuo je nuncij, dodajući kako je samo unutar zemlje izmješteno više od deset milijuna ljudi koji trebaju hranu i lijekove. Više od polovine stanovništva zemlje je u velikoj potrebi. Mjesna Katolička Crkva je malobrojna ali izvanredno angažirana i na „prvim crtama bojišnice” na području temeljnih potreba. Temperature se ovdje spuštaju ispod nule i kad se gladi pridruži i hladnoća teškoće se uvećavaju, dodao je kardinal Zenari.

Već tri godine Katolička Crkva u Siriji u suradnji sa Svetom Stolicom i osobnom podrškom pape Franje vodi projekt „otvorenih bolnica”. Riječ je o tri, u početku francuske ili talijanske klinike u Damasku i Alepu koje je vodila talijanska humanitarna udruga AVSI. S aktivnostima su počele krajem 19. stoljeća i danas su jedne od rijetkih sanitarnih struktura koje još funkcioniraju. Kardinal Zenari podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još krajem 2018. godine objavila podatke da je u funkciji još samo 44 posto sirijskih bolnica. U međuvremenu postoci su u stalnom padu, istaknuo je nuncij.

Rad bolnica koje vodi Crkva u zemlji u kojoj u uvjetima siromaštva živi osam od deset osoba od ogromne je važnosti. U prosincu prošle godine u te tri bolnice liječeno je 30.000 pacijenata, sve siromašni i različitih narodnosti i vjerske pripadnosti. „Naši su ciljevi u Siriji – ozdraviti ljude i društvenu strukturu”, poručio je nuncij Zenari.

Ključne riječi:
Sirija zenari