Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinali pohodili Rohindže u Bangladešu

Kutupalong (IKA)

Predsjednik Međunarodnoga Caritasa kardinal Luis Antonio Tagle s kardinalima iz Bangladeša i Mjanmara obišao je više izbjegličkih centara na području Cox's Bazar na jugoistoku Bangladeša kako bi na terenu upoznali uvjete u kojima žive pripadnici muslimanske manjine Rohindža.

U pratnji nadbiskupa Dhake kardinala Patricka D’Rozarija i mjanmarskoga kardinala Charlesa Boa kardinal Tagle između ostaloga se susreo s više obitelji Rohindža u najmasovnijem logoru Kutupalong, prenosi Vatican News u srijedu 31. srpnja. Prema podacima Međunarodnoga Caritasa na tom vrlo skučenom području živi oko milijun Rohindža. Stotine tisuće pripadnika te muslimanske manjine 2016. i 2017. godine izbjegli su pred nasiljem vojne hunte iz savezne države Rakhine u većinski budističkom Mjanmaru u susjedni Bangladeš. Vojska u Mjanmaru optužila je muslimansku pobunjeničku skupinu ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army – Vojska za spas Rohindža u Arakanu) za terorizam te započela nasilne progone, Ujedinjeni narodi pritom govore o genocidu.

Trojica kardinala u Bangladešu su razgovarala i s voditeljem nacionalnoga Povjerenstva za pomoć izbjeglicama i povratak Muhammadom Abul Kalamom, nadležnim za Rohindže u 30 izbjegličkih kampova u Cox’s Bazaru. Kalam je u izjavi za agenciju Ucanews istaknuo da je kardinalima predstavio teške izazove s kojima su suočeni te rekao da cijene različite pothvate Caritasa kojima nastoje pomoći tim izbjeglicama.

Ključne riječi:
Caritas rohindže Tagle