Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret Caritasa Varaždinske biskupije s roditeljima petero i više malodobne djece

Varaždin (IKA)

Susret s roditeljima petero i više malodobne djece, koji je Caritas Varaždinske biskupije redovito priređivao dvaput godišnje sve do pandemije, ponovno je održan u subotu 20. travnja 2024. u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Varaždinu.

Nakon uvodne molitve sve okupljene pozdravio je generalni vikar i predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. Posebnu dobrodošlicu i zahvalu u ime 84 okupljenih obitelji uputio je predsjedniku Hrvatskog Caritasa i varaždinskom biskupu Boži Radošu.

Biskup Radoš je također uputio riječi pozdrava i izrazio radost zbog susreta, te okupljenima uputio pastirsku riječ, rekavši da ih prije svega žele ohrabriti na putu života.

„Mi vas doživljavamo kao jednu plodnu, svježu granu naše Crkve, našega naroda. Vi ste oni koji ljubite život i o tome ne trebate mnogo govoriti, nego vaša djela govore. I Isus i kaže da ga djelima trebamo ljubiti, ne riječima. Jer djela su ona koja govore. A vaša djela, otvorenost životu, ljubav prema životu, govore o ljubavi koja dolazi od Boga. Vjerujem da vi koji ste se stavili na put Božjega rađanja, davanja života, vrednovanje života, na najbolji način nama pričate priču o Bogu koji je ljubav, koji je izvor života, koji stalno želi pomladiti svoju Crkvu, našu veliku kršćansku obitelj, naš narod, ali i cijeli svijet“, rekao je na početku mons. Radoš.

Govorio je potom o obitelji i Bibliji. Rekao je da gotovo nema ni jedne stranice Svetoga pisma koja se direktno ili indirektno ne odnosi na obitelj te je, podsjećajući na tek neke obiteljske situacije koje čitamo u Svetom pismu, posvijestio da je obitelj mjesto u kojem ima i poteškoća, i rana, ali i onog lijepog – obitelj je mjesto gdje ljubav postepeno sazrijeva.

Kako je rekao, svojim nagovorom želio je naglasiti trenutak u kojem se Crkva ovih dana nalazi – u trodnevnici uoči 4. vazmene nedjelje, Nedjelje Dobroga Pastira kada Crkva moli za svećenička i redovnička zvanja – kako ona postojeća tako i nova „koje Bog poziva da mogu imati hrabrosti da to sjeme koje je Bog stavio u njihovu dušu tako čuvaju i razvijaju da pođu putem svećeništva i redovništva“, rekao je biskup Radoš.

Potaknuo je okupljene da dopuste Bogu da progovara svakom članu obitelji da bi mogli prepoznati poziva li On koga na posvećeni život, jer upravo iz brojnih obitelji najčešće dolaze oni koji idu u svećeništvo.

„U srce vam stavljam tu želju Isusovu, želju Crkve, svih nas, da obitelj bude mjesto, rasadište zvanja. Već su pozvani roditelji u Božje zvanje. Obitelj je već Božja zajednica i imaju svoj sveti poziv – da odgajaju djecu, da rađaju djecu, da djeci prenose plamen vjere, ali imaju i posebnu zadaću: da otvaraju prostor ušiju, srca svoje djece da mogu čuti glas Božji koji ih poziva. Nekad poziva u svećenički i redovnički poziv, ali ima i drugih poziva koji su Božji pozivi, svi su pozivi koji su časni, čestiti, Božji pozivi i obitelj je pozvana, ne da otkriva nekome na što ga Bog poziva, nego da otvara dušu da može svatko čuti na što ga Bog poziva“, istaknuo je varaždinski biskup.

U nastavku je, na primjerima iz Evanđelja, govorio o tome koliko Isus drži važnom obitelji i djecu te roditeljima naglasio kako su djeca njihov put do Neba.

„Dok ih gledate, dok njima služite, dok dajete život za njih, dok učite od njih kako biti velik i kako pronaći put u kraljevstvo nebesko. Ono što činite njima, to činite  zapravo i sebi. Bez svoje djece, bez ljubavi koju dajete njima, ne možete ući u kraljevstvo nebesko, tako kaže Isus učenicima, tako kaže obiteljima, tako danas kaže nama. Ako nemamo oko, osjećaj za djecu, za obitelji s više djece, ne možemo ući u kraljevstvo nebesko. Razumijemo i vas da ste naš putokaz, da ste naši učitelji kako pronaći put do Boga, kako pronaći put do kraljevstva nebeskog. Za to zahvaljujem od srca, želim da to budete još jasnije svatko u svojoj kući, a svi mi zajedno u našoj Crkvi“, zaključio je mons. Radoš.

Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola na kraju je zahvalio biskupu za poticajne riječima, a obitelji je pozvao da odgovorno žive svoje roditeljstvo unatoč teškoćama, „ali ona ljepota zajedničkog života, nešto je blaženije, jedan put prema Bogu“.

Potom je biskup svakoj obitelji darovao Obiteljsku Bibliju, a nakon susreta uputile su se u Caritasov centar koji je za svaku obitelj pripremio pakete u vrijednosti višoj od 400 eura.