Budi dio naše mreže
Izbornik

Krajnje teško stanje u bolnicama u Haitiju

Port-au-Prince (IKA)

U Haitiju, koji pati od anarhije i terora bandi, vlada izvanredno stanje u bolnicama u onoj mjeri ukoliko uopće mogu raditi, izjavio je o. Robert Daudier, ravnatelj katoličke bolnice San Camillo u glavnom gradu Port-au-Princeu.

O. Robert je kamilijanac, pripadnik reda koji upravlja bolnicom u predgrađu haićanskog glavnog grada, a njegovu izjavu objavio je Vatican News, prenosi u ponedjeljak 8. travnja Kathpress. Njegovu župu Croix de Bouquet potpuno kontroliraju bande, zbog čega je i bolnica neprestano izložena prijetnjama, izjavio je o. Robert, čija je redovnička zajednica specijalizirana za skrb o bolesnima. Stanje je “krajnje teško, kako za naše osoblje tako i za pacijente”, rekao je.

Iako su bande opkolile bolnicu, ona i dalje radi u mjeri u kojoj je to moguće zbog brojnih ograničenja, izvijestio je. Zaposlenici bolnice moraju iz sigurnosnih razloga dijelom spavati u bolnici ako žive u drugim dijelovima grada. Osim toga, napuštanje bolnice, čak i u svrhu nabavke goriva, boca za kisik i drugih životno važnih potrepština, moguće je samo uz mučne pregovore s bandama.

“Živimo dan za danom i nastojimo izići na kraj s onim što imamo, dok nam se ne ukaže mogućnost izići i donijeti ono što nam je potrebno”, rekao je o. Robert. Osoblje je neprestano izloženo prijetnjama pripadnika bandi, iako se u bolnici liječe i ozlijeđeni banditi. “Vrlo su nasilni prema nama”, rekao je. Izjavio je kako je njegov cilj kao svećenika i voditelja zdravstvene ustanove posredovati “nadu u bolju budućnost” i ne ostaviti na cjedilu pučanstvo koje se nalazi u patnjama.
Haiti je već dugo izložen okršajima bandi, a stanje se dramatično pogoršalo nakon umorstva predsjednika Jovenela Moisea u srpnju 2021. godine. Posljednjih mjeseci sukobi su dosegli razinu koja dosad još nije zabilježena. Bande, kojih u Haitiju ima oko 300, bore se za prevlast u prijestolnici Port-au-Princeu. Najozloglašenija skupina među njima “Savez G9” koji se sastoji od devet bandi, financira se iznudama i otmicama, a u međuvremenu nadzire važne javne opskrbne ustanove, uključujući i opskrbu strujom i vodom.

U međuvremenu, rijeka izbjeglica iz Haitija nastavlja se. Prema izvješću Međunarodne organizacije UN-a za izbjeglice, samo između 8. i 27. ožujka Port-au-Prince napustilo je 53.125 osoba. U prijašnjim mjesecima Haiti je napustilo oko 116 tisuća izbjeglica. Gotovo polovica pučanstva, oko 4.9 milijuna ljudi, u ovom trenutku nema dovoljno hrane, izvijestio je UN.

Papa Franjo je u svojoj uskrsnoj poruci izrazio zabrinutost zbog stanja u Haitiju i pozvao na međunarodnu solidarnost s pučanstvom te zemlje. Već dan kasnije, iz Haitija je stigla vijest o bezuspješnom pokušaju bandi da zauzmu predsjedničku palaču. Međutim, uspjelo im je za rukom preuzeti kontrolu nad najvećom općom bolnicom u Port-au-Princeu i opljačkati crkveni internat. U posljednjih nekoliko godina svećenici i redovnice bili su u nekoliko navrata žrtve otmica.