Budi dio naše mreže
Izbornik

„Milijun djece moli krunicu“ za mir i nestale svećenike

Vatikan (IKA)

Djeca iz 80 zemalja svijeta uključit će se u petak 18. listopada u molitvenu akciju „Milijun djece moli krunicu“, koju 14. godinu zaredom organizira zaklada papinskoga prava „Pomoć Crkvi u potrebi“

Kampanja će, kao i svake godine, biti posvećena molitvi za mir, no ovaj put s posebnom nakanom za svećenike koji su ubijeni, oteti ili su pretrpjeli nasilje i progon. Alessandro Monteduro, ravnatelj talijanskoga ogranka zaklade, u razgovoru za Radio Vatikan napomenuo je kako je njihova želja da se u Italiji prisjete o. Pierluigija Maccallija, koji se više od godinu dana nalazi u rukama otmičara u Nigeru, prije svega zato što se u svojoj misiji posvetio djeci i njihovu školovanju.

Inicijativa je nadahnuta riječima sv. Pija iz Pietrelcine koji je rekao da će se svijet promijeniti ako milijun djece bude zajedno molilo krunicu. Kako je objasnio Monteduro, ideja je rođena godine 2005. u danas napaćenom Caracasu, u Venezueli, gdje je skupina djece molila pred zavjetnom kapelicom. Neke od prisutnih žena osjetile su prisutnost Blažene Djevice Marije te se jedna od njih prisjetila spomenutog obećanja sv. Pija. To je povjerenje u snagu dječje molitve. Sam nas Gospodin Isus uči da nećemo ući u kraljevstvo nebesko ako ne postanemo poput djece, kazao je Monteduro, prenosi Vatican News.

Zaklada „Pomoć Crkvi u potrebi“ objavila je prošlih dana priopćenje u kojem poziva roditelje, učitelje i sve koji rade u školama, vrtićima, bolnicama, sirotištima te na bilo kojem mjestu gdje postoje skupine djece, da potaknu malene na molitvu krunice. U tu je svrhu pripremila vodič na 25 jezika, želeći tako pomoći djeci u molitvi. Među uključenim su zemljama Kamerun, Malavi, Filipini, Paragvaj i Nova Gvineja, a nisu zaboravljena ni mjesta na kojima kršćani trpe najteže progone poput Nigerije, Sirije i Iraka.

„Pomoć Crkvi u potrebi“ u toj inicijativi ne objedinjuje samo one koji velikodušno pokazuju svoju blizinu zajednicama koje trpe, već im se pridružuju i oni koji trpe progon. Tako uspijevamo okupiti čitavu zajednicu vjernika, kršćana, koji zajedno u molitvi prepoznaju oružje i najčudesnije sredstvo za postizanje mira, zaključio je Monteduro.