Budi dio naše mreže
Izbornik

Milijuni vjernika na Filipinima u procesiji časte "Crnog Nazarećanina"

Manila (IKA)

Nekoliko milijuna vjernika u filipinskoj prijestolnici Manili sudjeluje u svečanosti "Crnog Nazarećanina", časteći Isusov kip iz 17. stoljeća, objavio je u utorak 9. siječnja Kathpress, prenoseći izvješće mrežnog portala AsiaNews.

Tradicionalna procesija s crnim Isusovim kipom jedna je od najvećih vjerskih svetkovina na većinski katoličkim Filipinima.

Svečanost je započela pod snažnim mjerama sigurnosti u ranim jutarnjim satima u utorak, a završit će u srijedu rano ujutro.

Čudotvorni kip koji prikazuje klečećeg Isusa pod križem pritom prolazi na vozilu u procesiji dionicom dužom od šest kilometara kroz grad. Kip je ove godine prvi put dobio stakleni pokrivač kako bi ga se zaštitilo u mnoštvu vjernika. Unatoč tome, neki su vjernici pokušavali uspeti se na vozilo i dodirnuti kip maramicom.

Na početku procesije, nadbiskup Manile kardinal Jose Advincula u ponoć je slavio svečanu misu na tribini Quirino u parku Rizal. Kardinal je pritom izrazio zahvalnost što se procesija opet može održati nakon višegodišnje stanke zbog pandemije.

Podsjetio je vjernike da uska povezanost s Isusom, uz duboku vjeru, podrazumijeva i zajedničku odgovornost jednih za druge. Isus je uzor u vjedi i skrbi za druge, naglasio je kardinal Advincula.

Geslo ovogodišnje procesije glasi: “Želimo vidjeti Isusa”.

Procesija vodi do bazilike na trgu Plaza Miranda u manilskoj četvrti Quiapo, gdje će se kip pohraniti.

Isusov kip u prirodnoj veličini, za koji se pretpostavlja da potječe iz Meksika i da je djelo aztečkog umjetnika, na Filipine su donijeli španjolski misionari 1606. godine.

Ključne riječi:
Crni Nazarećanin filipini