Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljeno pokretanje postupka za beatifikaciju roditelja Ivana Pavla II.

Varšava (IKA)

Poljski biskupi su na posljednjem zasjedanju odobrili početak istraživanja na biskupijskoj razini, kako bi se pokrenuo postupak za beatifikaciju roditelja svetoga Ivana Pavla II., Karola Wojtyłe i Emilije Kaczorowske.

Tijekom 384. opće skupštine poljskih biskupa, održane početkom listopada, biskupi su razgovarali o proslavi 100. obljetnice rođenja Karola Wojtyłe, koji će se slaviti 18. svibnja 2020. godine. Krakovska biskupija je tako od Biskupske konferencije dobila odobrenje za početak postupka, na biskupijskoj razini, za beatifikaciju roditelja Ivana Pavla II.

Nema ni najmanje dvojbe da se duhovnost svetog pape formirala u obitelji i zahvaljujući vjeri njegovih roditelja, primijetio je kardinal Stanisław Dziwisz, nekadašnji osobni tajnik Ivana Pavla II. Kardinal je izrazio uvjerenje da roditelji poljskoga pape mogu biti vrijedan primjer za suvremene obitelji, te podsjetio kako je papa Franjo, tijekom svečanosti kanonizacije, papu Wojtyłu nazvao upravo „papom obiteljī“. Emilia Kaczorowska preminula je kada je budući papa imao samo 9 godina, a njegov otac, čije je ime također bilo Karol, preminuo je 1941. godine, tijekom Drugoga svjetskog rata.

Poljski su biskupi, osim toga, kako je izvijestila agencija Sir, na zasjedanju poduprli ideju da Ivan Pavao II. postane zaštitnik pomirenja između Poljaka i Ukrajinaca, potrebnoga slijedom strašnih zločina počinjenih tijekom posljednjega svjetskog rata. Teologija dijaloga, pomirenja i praštanja, koju je poljski papa promicao na temelju evanđeoskih vrijednosti, omogućila je obama narodima da učine važne korake na putu uzajamnoga razumijevanja, napomenuli su biskupi.

Na dnevnom redu zasjedanja, među ostalim, bilo je odobrenje novih normi u formaciji svećenika, u skladu s najnovijim uputama Svete Stolice, zatim Izvanredni misijski mjesec te zlostavljanje u Crkvi. U vezi s motu proprijem pape Franje „Vos estis lux mundi“, biskupi su u završnom priopćenju istaknuli da bi informacije o osobi zaduženoj za kontakte sa žrtvama u svakoj biskupiji trebale biti lako dostupne na internetu. Osim toga, osnovali su posebnu zakladu čija je svrha pomoći žrtvama zlostavljanja u crkvenoj zajednici, prenio je Vatican News.