Budi dio naše mreže
Izbornik

Najstarije sveučilište na Filipinima otvorilo novi kampus

Manila (IKA)

Nakon više od 400 godina postojanja, katoličko sveučilište Santo Tomas (UST) na Filipinima otvorilo je prvi kampus izvan glavnog grada Manile, na otoku Mindanau.

Biskup Marbela Cerilo Alan Casicas i dominikanski provincijal Filemon dela Cruz Jr. blagoslovili su šesterokatnu zgradu sveučilišta na kampusu veličine 82 hektara u General Santos Cityju, objavila je u četvrtak 11. travnja na svojim mrežnim stranicama Filipinska biskupska konferencija, prenosi KNA.

Na novome kampusu moguće je studirati medicinu, ekonomiju i računovodstvo, tehničke znanosti i informatiku. Kampus će na početku primiti 5.000 studenata.

UST je najstarije sveučilište u Aziji i jedno od najvećih na svijetu. Njegov osnutak pripisuje se španjolskom dominikancu Miguelu de Benavidesu, a dominikanci ga vode od početka. De Benavides je stigao na Filipine 1587. kao pripadnik prve dominikanske misije, a 1601. postao je treći po redu nadbiskup Manile.

Katolička Crkva na Filipinima prednjači u obrazovnoj ponudi. Savez katoličkih obrazovnih ustanova (CEAP) na Filipinima obuhvaća više od 1.500 škola i sveučilišta.