Budi dio naše mreže
Izbornik

Filipinski kardinal Quevedo osudio novi bombaški napad na crkvu

Cotobato (IKA)

Umirovljeni nadbiskup Cotabata kardinal Orlando Beltran Quevedo osudio je bombaški napad na Pedesetnicu, 19. svibnja 2024., na kapelu Djeteta Isusa u Cotabato Cityju na jugu Filipina u kojem je ranjeno dvoje vjernika.

Cotabato City nalazi se u Autonomnoj regiji Muslimanskom Mindanau, poznatom kao Bangsamoro – području koje se posljednjih godina susrelo s izazovima oko vjerskih sloboda.

Kardinal Quevedo napad je nazvao podlim, kako je objavljeno na stranici Konferencije Katoličke biskupske konferencije Filipina. U tom trenutku, u prijepodnevnim satima, u kapeli se nalazilo oko 20 vjernika od kojih je dvoje ozlijeđeno. Prema prvim izvješćima napad su izvršila dvojica muškaraca na motociklu.

Umirovljeni nadbiskup napad je nazvao „užasnim svetogrđem koje vapi u nebo“. Pozvao je „sigurnosne, vojne i kriminalističke snage da pronađu počinitelje i privedu ih pravdi“.

Iz filipinske vlade osudili su teroristički čin, opisavši ga kao izravan napad na filipinski narod koji je opredijeljen za vjersku slobodu i miran suživot. Pritom su izrazili solidarnost s Katoličkom Crkvom, objavila je CNA.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci u bombaškom napadu na crkvu u Marawiju poginule su četiri, a ranjeno je 50 osoba.