Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački upravni sud presudio: Vladina uredba o križevima u državnim ustanovama u Bavarskoj zakonita

Leipzig/München (IKA)

Uredba predsjednika bavarske vlade Markusa Södera o obvezi isticanja križeva u državnim ustanovama zakonita je, potvrdio je u utorak 19. prosinca njemački Savezni upravni sud, objavila je KNA.

Savezni upravni sud u Leipzigu presudio je da Slobodna Država Bavarska nema obvezu ukloniti križeve iz predvorja državnih ustanova, čime je odbačen zahtjev udruge Savez za slobodu duha (Bund für Geistesfreiheit).

Udruga je pokušala dokazati da je uredba o isticanju križeva u državnim ustanovama iz 2018. protuzakonita i da se križevi moraju ukloniti.

Sud je pojasnio kako je riječ o običnom upravnom propisu bez izvanjskog utjecaja. Istaknuti križevi za objektivnog promatrača predstavljaju središnji simbol kršćanske vjere, ali ne ograničavaju ničiju slobodu zajamčenu ustavom, navodi se u presudi.

Načelo vjersko-svjetonazorske neutralnosti ne zahtijeva od države potpuno odricanje od vjerskog konteksta u smislu strogog laicizma, nego ju obvezuje na otvorenost naspram raznolikosti svjetonazorsko-vjerskih uvjerenja i zabranjuje joj poistovjećivanje s određenom vjerom, smatra sud.

Sve to, navodi se dalje u presudi, nije u suprotnosti s isticanjem križeva u predvorju državnih ureda, tim više što bavarska vlada u uredbi izjavljuje da je križ izraz povijesnog i kulturnog identiteta Bavarske, ali ne predstavlja identificiranje s kršćanskim uvjerenjima.

Uredba koju je 2018. donio predsjednik bavarske vlade Markus Söder glasi: “U predvorju svake ustanove ima se istaknuti dobro vidljivi križ kao izraz povijesnog i kulturnog identiteta Bavarske”.

Savezni upravni sud zaključio je da zabrana diskriminacije zbog vjere, koja proizlazi iz temeljnih prava, povezana s ustavno pravnim načelom svjetonazorsko-vjerske neutralnosti države, time nije povrijeđena.

Savez za slobodu duha nakon usmene rasprave u prošli četvrtak najavio je mogućnost daljnjeg iscrpljivanja pravnih mogućnosti sve do Saveznog ustavnog suda.

Ključne riječi:
Bavarska križ Markus Söder