Budi dio naše mreže
Izbornik

Odbijena žalba kardinala Pella

Melbourne (IKA)

Vrhovni sud australske savezne države Viktorije odbio je 21. kolovoza u Melbourneu žalbu kardinala Georga Pella (78) na presudu za seksualno zlostavljanje djece izrečenu u prosincu prošle godine. Australski kardinal nastavlja služiti zatvorsku kaznu od šest godina.

Žalba je odbijena glasovima sudaca 2:1, objavila je sutkinja Anne Ferguson u izravnom prijenosu na Internetu. Također je odbacila pisanja medija diljem svijeta da je kardinal Pell osuđen kao „žrtveni jarac“ zbog seksualnoga zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj Crkvi, istaknuvši da se presuda temelji isključivo na pet točaka optužnice protiv njega. Kardinal je bio nazočan u sudnici i zatim vraćen u zatvor. Nakon tri godine i osam mjeseci, može biti pušten na uvjetnu slobodu, dakle krajem 2022. godine. Kardinal Pell još ima mogućnost podnošenja žalbe na Visokom australskom sudu, za što ima rok od 28 dana.

U priopćenju u srijedu 21. kolovoza australski biskupi ističu da su svi Australci jednaki pred zakonom i stoga prihvaćaju sudsku odluku. Također podsjećaju da se kardinal Pell još ima prava žaliti Visokom australskom sudu.

George Pell rođen je 8. lipnja 1941., za svećenika zaređen 1966., imenovan je pomoćnim biskupom nadbiskupije Melbourne 1987., a nadbiskup metropolit postao je 1996. godine. Sv. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003. godine, a papa Franjo članom Vijeća kardinala 2013., te pročelnikom novoosnovanog Tajništva za gospodarstvo, 2014. godine. Krajem lipnja 2017., nakon dvije godine istrage u Australiji, u dva odvojena slučaja, kardinal je neslužbeno optužen za „zločine seksualnog zlostavljanja iz prošlosti“, istaknuto je u kratkom pregledu događanja Vatican Newsa.

U to vrijeme kardinal je izjavio da je nevin, govoreći da su optužbe lažne i dodajući da je za njega ideja seksualnog zlostavljanja poremećaj. Najavio je da će se vratiti u Australiju kako bi skinuo ljagu sa svojeg imena. Isti dan Sveta Stolica objavila je priopćenje u kojem je istaknuto da je papa Franjo odobrio kardinalu vrijeme mirovanja kako bi se mogao posvetiti obrani u Australiji. Tiskovni ured Svete Stolice 26. veljače 2019. objavio je priopćenje u kojem je rečeno da je papa Franjo potvrdio mjere predostrožnosti koje je kardinalu, po njegovu povratku u Australiju, već odredio mjesni biskup ordinarij. Tim mjerama zabranjeno mu je vršenje javne službe i bilo kakav kontakt s maloljetnicima.

Kardinal Pell je 1. svibnja 2018. godine podnio predstavku o tome da nije kriv Sudu u Melbourneu, koji mu je naredio da se pojavi na suđenju. U prvom slučaju kardinal je optužen za sramotna djela i za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u sakristiji katedrale u Melbourneu 1966. i 1997. godine. U drugom je slučaju optužen za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u bazenu krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Rasprave vijeća sudaca o prvom slučaju, koji je započeo 2018. godine, nisu dale rezultata, jer porotnici nisu uspjeli donijeti jednoglasnu i većinsku presudu. Novi proces počeo je u studenome, s novim porotnicima koji su u prosincu iste godine, na temelju dokaza predočenih sudu, proglasili kardinala Pella krivim. Zbog odredbe koja po australskom zakonu sprečava medije da otkriju činjenice sa suđenja, kako bi se zaštitilo pravo kardinala na pravično suđenje u odnosu na drugi slučaj koji tada još nije bio održan, osuđujuća je presuda objavljena tek 26. veljače 2019. godine. Istodobno je objavljeno da se drugi proces neće održati zbog nedostatka prihvatljivih dokaza.

Novinarima je 12. prosinca 2018. tadašnji ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke protumačio je da je krajem listopada papa Franjo otpustio kardinala Pella iz Vijeća kardinala zbog navršene dobi. Potom je krajem veljače 2019. godine privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti potvrdio da je petogodišnji mandat kardinala Pella kao pročelnika Tajništva za gospodarstvo, koji je počeo u veljači 2014. godine, završen i slijedom toga je završila i njegova služba u Vatikanu. Ročište za utvrđivanje kazne održano je 13. ožujka 2019. godine. Kardinal Pell je osuđen na 6 godina zatvora, a od toga mora odslužiti najmanje 3 godine i 8 mjeseci. Kardinal je odmah uložio žalbu na Vrhovni sud u Viktoriji koji je sada potvrdio presudu porote.

Ključne riječi:
Pell tužba