Budi dio naše mreže
Izbornik

SAD: Redovnice podnijele tužbu protiv proizvođača oružja

Nevada/SAD (IKA)

Skupina redovnica iz različitih redovničkih zajednica podnijela je državnom sudu u Nevadi tužbu protiv tvrtke „Smith & Wesson“ koja je proizvođač poluatomatskih puški AR-15, izvijestila je u srijedu, 6. prosinca 2023. KNA.

Američki proizvođač oružja Smith & Wesson suočava se „s do sada nepoznatim protivnikom“, prema izvješćima lokalnih medija. Skupina žena iz različitih katoličkih redovničkih zajednica podnijela je tužbu protiv te tvrtke. Žele prisiliti Smith & Wesson da prestane prodavati i reklamirati određene puške AR-15 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). „Ovo oružje nema nikakvu drugu svrhu osim masovnih ubojstava“, stoji u tužbi podnesenoj državnom sudu u Nevadi. U prilogu podneska nalazi se fotografija jednog takvog oružja, koje je korišteno u pucnjavi u kinu u gradu Aurori 2012. godine. Tada je stradalo 12 ljudi.

Nacionalna udruga za oružje objavila je 2017. da je u domovima u SAD-u bilo približno 15 milijuna pušaka AR-15. Sad ih je vjerojatno znatno više. Prodaja oružja je porasla, posebno tijekom pandemije Covid-19. Poluautomatske puške AR-15 posljednjih su se godina više puta koristile u zločinima. Poluautomatski znači da se puška automatski puni sa svakim hicem – dok se spremnik ne isprazni. Ne postoje točne brojke o dosegu korištenja.

To je povezano s takozvanom izvedenom tužbom koju su podnijele redovnice, a koja je usmjerena protiv uprave Smith & Wesson. Središnja optužba je da su prodajom pušaka prihvatili značajne rizike odgovornosti za tvrtku. Osim toga, prekršen je niz propisa. Tužba je omogućena stjecanjem dionica Smith & Wessona. Pod određenim uvjetima, manjinski dioničari imaju pravo pozvati na odgovornost direktore društva za povrede dužnosti. Međutim, takve tužbe u pravilu imaju male izglede za uspjeh, izvijestila je KNA.