Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo naložio apostolsku vizitaciju Kölnske nadbiskupije

Köln (IKA)

Sveti Otac Franjo naložio je apostolsku vizitaciju Kölnske nadbiskupije radi uvida u pastoralnu situaciju i vođenje istraga slučajeva seksualnog zlostavljanja, objavio je 28. svibnja Vatican News.

Papa je vizitaciju povjerio stockholmskom biskupu kardinalu Andersu Aboreliusu i rotterdamskom biskupu Johannesu van den Hendeu.

U pismu Apostolske nuncijature u Saveznoj Republici Njemačkoj, gdje je na službi apostolskog nuncija mons. Nikola Eterović, piše da će apostolska vizitacija biti provedena u prvoj polovini lipnja.

„Izaslanici Svete Stolice dobit će cjelovitu sliku složene pastoralne situacije u nadbiskupiji, a istodobno će ispitati sve pogreške koje je učinio kardinal Rainer Maria Woelki, kao i nadbiskup Hamburga Stefan Heße i (kölnski) pomoćni biskupi Dominikus Schwaderlapp i Ansgar Puff, u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja“, navodi se u objašnjenju.

Kölnski nadbiskup kardinal Woelki naručio je u listopadu 2020. od odvjetničke tvrtke Gercke & Wollschläger „Neovisno izvješće o suzbijanju seksualnog zlostavljanja u nadbiskupiji Köln“ koje je objavljeno 18. ožujka.

Svrha dokumenta koji broji više od 800 stranica i pokriva razdoblje od 1975. do 2018., je utvrđivanje svih zakonskih pogrešnih koraka ili kršenja zakona, kao i tko su odgovorni. Izvještaj se odnosi na 314 žrtava seksualnog zlostavljanja, od kojih su sve osim jedne maloljetne, te na 202 zlostavljača, od kojih približno dvije trećine pripadaju kleru.

Na mrežnoj stranici Kölnske nadbiskupije u petak 28. svibnja objavljeno je priopćenje u kojem kardinal Woelki pozdravlja apostolsku vizitaciju.

„Pozdravljam činjenicu da apostolskom vizitacijom Papa želi dobiti vlastitu sliku na temelju nezavisne istrage i njezinih zaključaka“, poručio je. „Podržat ću kardinala Arboreliusa i biskupa van den Hendea u njihovom radu s potpunim povjerenjem. Pozdravljam sve što će poslužiti objektivnoj istrazi“, istaknuo je kardinal Woelki, objavio je Vatican News.