Budi dio naše mreže
Izbornik

Peruanski misionar o brizi za „zajednički dom" i pandemiji u Amazoniji

Vatikan (IKA)

Misionar Oblata Marije Bezgrešne u peruanskoj Amazoniji o. Roberto Carrasco u razgovoru za Radio Vatikan opisao je kako se njegovo selo suočava s koronavirusom siromašnim sredstvima, te o zauzimanju laika u brizi za sve stvoreno, pet godina nakon enciklike pape Franje „Laudato si'“.

Tjedan posvećen enciklici pape Franje „Laudato si’“, koji je Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja odredio povodom pete obljetnice njezina objavljivanja, a papa Franjo zatim proglasio i posebnu godinu, vjernici u peruanskoj Amazoniji proživjeli su snažno, ali i zabrinuti zbog širenja pandemije koronavirusa, istaknuo je o. Roberto koji djeluje u selu Aucayacu u peruanskoj biskupiji Huanucoin. Misionar, koji je i sam sudjelovao na sinodi o Amazoniji u listopadu prošle godine, predstavio je neke inicijative poduzete u tom tjednu, istaknuvši da im je glavni cilj bio razmotriti, putem radija misionara oblata, svako poglavlje enciklike koju je papa Franjo napisao prije pet godina. To im je uspjelo zahvaljujući sudjelovanju misionara, laika, svećenika i redovnika.

Učinili smo to kako bismo potaknuli na razmišljanje o glavnom pozivu enciklike, odnosno o potrebi brige za ono što Papa naziva našim „zajedničkim domom“, kazao je te dodao da su, osim toga, željeli istaknuti važnost uloge laika koje, kao Crkva, treba više uključiti u zauzimanje za stvoreno. Pritom je uputio poziv svima da pročitaju apostolsku pobudnicu „Querida Amazonia”, koja je usko povezana s enciklikom „Laudato si’“, jer taj dokument otvara um i daje da shvatimo ono što papa Franjo traži od nas: da sanjamo, čvrsto stojeći na zemlji.

Što se pandemije pak tiče, misionar je kazao da u njegovoj zajednici, smještenoj usred prirode, živi oko 80.000 ljudi, a ima samo 2-3 liječnika, 4-5 medicinskih tehničara, jednoga biologa i nešto malo drugih zdravstvenih djelatnika, od kojih su mnogi već zaraženi. Zbog toga je narod vrlo zabrinut, a na nama je misionarima da mu donesemo prave riječi kako bismo ga ohrabrili i dali nade u ovoj doista teškoj situaciji, rekao je o. Roberto Carrasco.