Budi dio naše mreže
Izbornik

Pobunjenici odbili prijedlog predsjednika Kiira

Rim (IKA)

U Južnom Sudanu pobunjenici su odbili povratak na federalni sustav deset zemalja, kao što je predložio predsjednik Salva Kiir Mayardit koji je tom inicijativom otvorio nadu da će se do 24. veljače otvoriti put u formiranje vlade nacionalnog jedinstva, prenosi Vatican News.

Južni Sudan već dugo proživljava tešku političku krizu, građanski rat koji je u šest godina prouzročio više od 380 tisuća poginulih i katastrofalnu humanitarnu nesreću. Bivši potpredsjednik Riek Machar koji živi izvan zemlje, opire se stvaranju triju administrativnih područja: Ruweng, Pibor i Abyei. Najsporniji je Ruweng na sjeveru zemlje, bogat naftom, koji svojataju etnička skupina Dinka predsjednika Kiira, i etnička skupina Nuer, potpredsjednika Machara. To je jedno od područja na kojem su se dogodili najžešći sukobi tijekom građanskoga rata.

U međuvremenu u sjedištu Zajednice sv. Egidija u Rimu održan je prvi pregovarački susret nakon potpisivanja deklaracije 12. siječnja. Sudjelovali su izaslanici Vlade, svih opozicijskih političkih snaga i neki međunarodni promatrači među kojima Igad, Ujedinjeni narodi i predstavnici Europske unije. Sljedeći krug razgovora bit će posvećen susretu vojnih čelnika koji će morati donositi operativne odluke o primirju, a održat će se u ožujku, također u Rimu.