Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: juzni-sudan

Pobunjenici odbili prijedlog predsjednika Kiira

U Južnom Sudanu pobunjenici su odbili povratak na federalni sustav deset zemalja, kao što je predložio predsjednik Salva Kiir koji je tom inicijativom otvorio nadu da će se do 24. veljače otvoriti put u formiranje vlade nacionalnog jedinstva, prenosi Vatican News.

Papin apel za mir u Južnom Sudanu

Na kraju susreta južnosudanskih vođa u Domu Sv. Marte u Vatikanu papa Franjo uputio je žarki apel za mir u toj zemlji i neočekivano poljubio stopala predsjedniku Salvi Kiiru Mayarditu i bivšem vođi pobunjenika i potpredsjedniku Rieku Macharu, kao i još nekim sudionicima toga duhovnoga i diplomatskoga susreta.

Duhovni susret vođa Južnoga Sudana u Vatikanu

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin opisao je duhovni i diplomatski susret najviših predstavnika građanske i crkvene vlasti u Vatikanu 10. i 11. travnja kao „milosno vrijeme posvećeno razmišljanju i molitvi kako bi za stanovnike Južnog Sudana od Boga tražili budućnost mira i prosperiteta“.

Mirovni susret građanskih i crkvenih vođa Južnoga Sudana u Vatikanu

Papa Franjo prihvatio je prijedlog canterburyjskoga nadbiskupa Justina Welbyja da se u Domu Svete Marte u Vatikanu 10. i 11. travnja održi duhovna obnova uz sudjelovanje najviših građanskih i crkvenih vlasti Južnoga Sudana, potvrdio je 9. travnja privremeni ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessndro Gisotti, koji je o toj mogućnosti govorio još prošloga tjedna.

U Južnom Sudanu ubijen isusovac

Prvi domaći Kenijac u Družbi Isusovoj o. Victor Luke Odhiamboil ubijen je 14. studenoga u mjestu Cueibet u saveznoj državi Gok u Južnom Sudanu.