Budi dio naše mreže
Izbornik

Pomirbena pisma poljskih i njemačkih biskupa predložena za popis svjetskih dokumenata UNESCO-a

Köln (IKA)

Pisma što su ih 1965. razmijenili poljski i njemački biskupi, koja se smatraju povijesnima, predložena su za uvrštenje na popis svjetske dokumentacijske baštine, objavila je u utorak 12. ožujka KNA.

Poljski nominacijski odbor predložio je da se pisma uvrste na popis UNESCO-a, priopćila je Kölnska nadbiskupija. Odluka o tome bit će objavljena u proljeće 2025.

Razmjena pisama između poljskih i njemačkih biskupa smatra se jednim od prvih i najvažnijih koraka u njemačko-poljskoj pomirbi nakon Drugog svjetskog rata. U pismu 18. studenoga 1965. njemačkoj braći u episkopatu poljski biskupi napisali su između ostaloga poznatu rečenicu: “Udjeljujemo oprost i molimo za oproštenje”. Rečenica se odnosi na napad Njemačke na Poljsku 1939. i ratne zločine kao i na protjerivanje Nijemaca iz Poljske krajem rata 1945. godine.
Prijedlog uvrštenja pisama na popis UNESCO-a potaknuo je centar “Sjećanje i budućnost” iz Wroclawa na inicijativu nadbiskupa Wroclawa, Varšave i Kölna, priopćila je Kölnska nadbiskupija. Riječ je o tri dokumenta. Jedno od njih je poruka poljskih biskupa koja se danas nalazi u arhivu Kölnske nadbiskupije. Drugi je dokument prijedlog pisma što ga je načinio tadašnji wroclawski biskup Boleslaw Kominek, koji je pohranjen u arhivu Wroclawske nadbiskupije. Treći je dokument odgovor njemačkih biskupa od 5. prosinca 1966., koji se nalazi u arhivu Varšavske nadbiskupije.

Ta su tri dokumenta nedavno objavljena i na mrežnoj stranici centra “Sjećanje i budućnost”.
“Zahvalan sam što je ovo pismo, koje svjedoči o nadi u pomirenje, posebice u vremenima globalnih napetosti, predloženo za uvrštenje u međunarodni popis UNESCO-ve dokumentacijske baštine”, izjavio je kölnski nadbiskup kardinal Rainer Maria Woelki.

“U našem arhivu čuvamo važan dio europske kulture sjećanja, koji je značajno pridonio njemačko-poljskom razumijevanju. Unatoč teškoj patnji usljed nepravde što ju je počinila nacistička Njemačka, naša poljska subraća pružila su nam ruku”, dodao je kardinal Woelki.

Svjetska dokumentacijska baština objedinjuje knjige, rukopise, partiture te fotografske, tonske i filmske snimke od izvanredne važnosti za povijest čovječanstva. UNESCO-ov popis “Svjetsko sjećanje” (Memory of the World) trenutačno ima 496 upisa.