Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik COMECE-a mons. Crociata: Rat u Ukrajini ispit je za EU

Rim (IKA)

Predsjednik Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) biskup Mariano Crociata izjavio je u intervjuu za katoličku novinsku agenciju SIR u Rimu u subotu 24. veljače da je rat u Ukrajini ispit za Europsku uniju, prenosi Kathpress.

Istodobno, dodao je, postoje naznake opasnosti za samu EU, što također predstavlja kušnju. Europska unija od početka je djelovala kao jedinstvena cjelina, čak i kad je ta cjelina tijekom vremena dobila napukline“, opisao je biskup Crociata držanje EU-a tijekom dvije godine rata u Ukrajini. Mirotvorstvo zahtijeva više snage nego vođenje rata, rekao je i dodao: Diplomatska inicijativa za mir zahtijeva veliku odlučnost“.

„Pravedni mir“, kakav traži Ukrajina, može se postići samo ako se poštuje integritet suverene države i međunarodno pravo, pojasnio je. Predsjednik COMECE-a apelirao je uime europskih biskupa na „poglavare nacija i međunarodna tijela“, kako bi „svatko mobilizirao prema unutra i aktivirao svu pozitivnu energiju svih naroda zajedno s energijom europskih institucija“. Inače, COMECE, sa sjedištem u Bruxellesu, čine izaslanici biskupskih konferencija Europske unije i ima 25 stalnih članica,  prenosi Kathpress.