Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo mjanmarski nadbiskup U Shwe

Taunggy (IKA)

Umirovljeni nadbiskup Taunggyija Matthias U Shwe preminuo je u četvrtak 12. kolovoza u dobi od 77 godina, izvijestila je UCA News.

Mjanmarski nadbiskup služio je nadbiskupiji Taunggyi 36 godina do umirovljenja 2015. godine. Osnovao je mjesnu kongregaciju Zetaman sestara od Malog Cvijeta. Također je suosnivač Malog puta svećenika misionara od sv. Terezije.

Pokrenuo je i program Mali evangelizatori koji je uvelike doprinio misionarskom djelu. Njime se mladi pripremaju za misije prolazeći tečajeve o katehezi, liturgiji i Bibliji. Također stječu praktične vještine poput porodiljstva i osnovnih medicinskih znanja. Tako pripremljeni odlaze u udaljena područja gdje služe kao katehisti i učitelji u osnovnim školama te pružaju medicinsku pomoć.

Mons. U Shwe bio je i jedan od trojice mjanmarskih biskupa koji su pozvali isusovce da se vrate u njihovu zemlju, jer ih je 1962. vojni režim protjerao iz nje.

Apostolski upravitelj biskupije Loikaw o. Celso Ba Shwe na svom Facebook profilu zahvalio je Bogu za život preminulog „dobrog pastira“, „zaljubljenika u Presveti Sakrament i promicatelja trajnog euharistijskog klanjanja“.

Jedan je isusovac poručio da je nadbiskup bio vizionar velikoga srca i nježan pastir. „Uvijek je htio biti blizu ovcama i u životu i u smrti. Nije propuštao pastirske pohode bez obzira koliko daleka bila područja i koliko loše bile ceste.“

Sprovodnu misu predslavit će nadbiskup Basilio Athai u subotu 14. kolovoza u katedrali sv. Josipa.

Nadbiskup Matthias U Shwe rođen je 10. prosinca 1943. Za svećenika je zaređen 1969., a pomoćnim biskupom Taunggyija imenovan je 20. prosinca 1979. Za biskupa je zaređen godinu dana kasnije, a nadbiskupsku službu preuzeo je u siječnju 1998. Bio je i predsjednik Biskupijskog povjerenstva za laike te rektor bogoslovnog sjemeništa u Yangonu, objavila je UCA.