Budi dio naše mreže
Izbornik

Raste pritisak na kršćane u Kini

Bonn (IKA)

Redovnička zajednica Družba Božje Riječi (Societas Verbi Divini – SVD) zabrinuta je zbog sve težeg položaja kršćana u Kini. Kineski centar Družbe u St. Augustinu kraj Bonna priopćio je u utorak 14. svibnja da kineske vlasti vrše sve veći pritisak na kršćanske zajednice u toj zemlji, posebice na pripadnike „podzemne“ Crkve vjerne Rimu, objavila je u srijedu 15. svibnja Katolička novinska agencija (KNA).

„Vlasti sve oštrije postupaju, poglavito kad je riječ o registriranju biskupa, svećenika i sestara“, izjavio je ravnatelj Centra o. Martin Welling.

Prema njegovim riječima, ranije su središta „podzemne“ Crkve smatrana nedodirljivima. „No, nakon pandemije koronavirusa nalaze se pod tolikim pritiskom da određenom broju starijih dijeceza prijeti nestanak. Nitko ne može reći kolika je ‘podzemna’ Crkva, jer se većina svećenika pristala registrirati, a ostali se nalaze pred odlukom o tom koraku“, rekao je o. Welling.

I u slučaju službenoga državnog priznanja, djelovanje Crkve u Kini nije jednostavno, pojasnio je predsjednik upravnog odbora Kineskog centra Družbe Wolfgang Huber. „I službeno registrirani biskupi, svećenici i redovnici moraju u svemu slijediti odluke i bezbrojne propise Državnog ureda za religiju“, rekao je. Dodao je da uvijek iznova moraju davati obećanja da će se svom snagom zauzimati za autonomiju kineske Crkve.

Huber je poručio da kineske vlasti očito namjeravaju stvoriti vlastitu nacionalnu Crkvu pod punim nadzorom države, na koju inozemstvo, posebno papa, ne bi imalo nikakvog utjecaja.

„To je u potpunosti protivno našoj predodžbi opće Katoličke crkve, koju upravo odlikuje međunarodna solidarnost i uzajamna potpora“, rekao je Huber, ujedno predsjednik Međunarodne katoličke misijske zaklade „Missio München“.

Kineski centar Družbe Božje Riječi služi potpori susretanja i dijaloga između kultura i vjeroispovijesti na Zapadu i u Kini. Centar obuhvaća katoličke zaklade, redove i dijeceze u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Italiji.

Redovnička zajednica Družba Božje Riječi, koja se na njemačkom govornom području zove Steyler Missionare, prema vlastitim navodima, ima oko 6 tisuća članova u 80 zemalja, prenosi KNA.

Ključne riječi:
Družba Božje Riječi Kina