Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: kina

Videoporuka pape Franje o 100. obljetnici od prvog sabora Katoličke Crkve u Kini

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima međunarodne konferencije koja se održala u utorak 21. svibnja pod naslovom "100 godina od Concilium Sinense: između povijesti i sadašnjosti" u organizaciji Papinskog sveučilišta Urbaniana, Agencije Fides Papinskih misijskih djela i Pastoralne komisije za Kinu. Prijepis poruke objavljen je u izdanju lista "L`Osservatore Romano" od 21. svibnja, a u nastavku donosimo cjelovit prijevod.

Raste pritisak na kršćane u Kini

Redovnička zajednica Družba Božje Riječi (Societas Verbi Divini – SVD) zabrinuta je zbog sve težeg položaja kršćana u Kini. Kineski centar Družbe u St. Augustinu kraj Bonna priopćio je u utorak 14. svibnja da kineske vlasti vrše sve veći pritisak na kršćanske zajednice u toj zemlji, posebice na pripadnike „podzemne“ Crkve vjerne Rimu, objavila je u srijedu 15. svibnja Katolička novinska agencija (KNA).

Zaređen sedmi biskup prema sporazumu Svete Stolice i Kine

Mons. Taddea Wanga Yueshenga imenovao je papa Franjo biskupom Zhengzhoua 16. prosinca 2023., a vijest o imenovanju objavljena je 25. siječnja 2024. na dan ređenja, u okviru Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine potpisanog 2018. godine, izvijestio je Vatican News.

Kina sustavno ruši džamije, tvrdi Human Rights Watch

U pokrajinama Ningxia i Gansu džamije se od 2018. sustavno ruše, zatvaraju ili prenamijenjuju u svjetovne svrhe, piše u izvješću Human Rights Watcha objavljenom u utorak 21. studenoga u New Yorku, izvijestila je KNA.

Na Sinodi u listopadu sudjelovat će još dva biskupa iz Kine, kardinal Ladaria neće

Papa Franjo je kao članove Sinode o sinodalnosti u listopadu ove godine imenovao i dvojicu kineskih biskupa. Izjavio je to u četvrtak 21. rujna dotajnik Sinode biskup Luis Marín de San Martín na konferenciji za novinare u Vatikanu, na kojoj je predstavljen konačni popis sudionika i program. Kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer, umirovljeni prefekt Dikasterija za nauk vjere, otkazao je sudjelovanje na Sinodi, izvještava Vatican News.

1 2 3 7