Budi dio naše mreže
Izbornik

„Save the Children“ organizira umjetnički natječaj na temu prava djevojaka

Rim (IKA)

Talijanski ogranak humanitarne organizacije „Save the Children“ sedmu godinu zaredom organizira umjetnički natječaj „Tutto Mondo Contest“, u kojemu svojim audio-vizualnim i literarnim djelima te umjetničkim fotografijama sudjeluju sve zainteresirane osobe do navršene 21 godine života, prenosi Vatican News.

Ovogodišnja tema „Svijet viđen očima djevojke“ posvećena je 25. obljetnici Pekinške deklaracije Ujedinjenih naroda, kojom su se svjetski čelnici, među ostalim, obvezali da će težiti ciljevima ravnopravnosti, razvoja i mira za sve žene, u interesu cijeloga čovječanstva.

Francesca Sangermano iz organizacije „Save the Children“ među idejnim je začetnicima i organizatorima tog umjetničkog natječaja, u kojem je prošle godine sudjelovalo više od 1400 djece i mladih, s 260 pojedinačnih radova. U razgovoru za Radio Vatikan istaknula je da se na taj način žele boriti protiv „obrazovnog siromaštva“ te pomoći djeci razumjeti što se događa u svijetu, odgajajući ih da poštuju druge. S druge strane, želja im je također mladima pružiti priliku da vrednuju svoje umjetničke talente i dati im poticaj da ih razvijaju.

Ovogodišnji je natječaj „Tutto Mondo Contest“ također povezan s 5. ciljem društvenog i gospodarskog razvoja, predloženog u Agendi Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine, u kojem se za sve djevojčice, djevojke i žene traži pristup gospodarskim, prirodnim i tehnološkim sredstvima, kao i jednaka prava i mogućnosti vodstva u političkoj i gospodarskoj sferi. U vezi s time Francesca Sangermano upozorila je da previše djevojaka i djevojčica na svijetu trpi zlostavljanje i nasilje, nemaju jednak pristup školovanju te im je uskraćena nada u dostojanstvenu budućnost. Kao organizacija nastojimo ih učiniti svjesnima da imaju pravo na ostvarenje vlastitih težnji te im pružiti nadu u mogućnost drukčijega života, zaključila je Sangermano.