Budi dio naše mreže
Izbornik

U Europi 20 milijuna djece živi u siromaštvu

Rim (IKA)

Najnovije izvješće inicijative Save the Children koje analizira 14 europskih zemalja, od kojih je devet u Europskoj uniji i pet izvan EU pokazuje da je siromaštvo maloljetnika u porastu diljem Europe, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Ima djece koja u školu idu praznog želudca, koja spavaju na hladnoći ili zbog deložacije nemaju krevet ili krov nad glavom. Riječ je o gotovo 20 milijuna djece koja odrastaju u siromaštvu u Europi, premda je EU jedna od najbogatijih područja i s najmanje nejednakosti na svijetu. Europski maloljetnici suočeni su s neprihvatljivom razinom siromaštva u gotovo svim europskim zemljama, upozorava inicijativa Save the Children.

Među zemljama EU – u Njemačkoj, jednoj od najbogatijih zemalja svijeta, svako četvrto dijete odrasta u riziku od siromaštva, dok u Španjolskoj i Rumunjskoj svako treće dijete živi u siromaštvu. Situacija je još ozbiljnija na zapadnom Balkanu, gdje su stope siromaštva djece u prethodnim godinama već varirale od 49,4% u Albaniji, do 30,6% u Bosni i Hercegovini i 20,7% na Kosovu.

Inicijativa napominje da su najranjivija i najsiromašnija djeca ona rođena u velikim ili jednoroditeljskim obiteljima, djeca migrantskih obitelji, s invaliditetom, pripadnici etničkih manjina, djeca stanovnika u ruralnim ili nepovoljnijim područjima.

Izvanredno stanje koje diktira pandemija izazvalo je šok sa socijalne točke gledišta u velikom dijelu svijeta. Postoje, naime, situacije ogromne nejednakosti koje plaćaju i trpe dječaci i djevojčice iz konteksta dramatične oskudice i “koji ne mogu imati perspektivu drukčije budućnosti”. Sada živimo u zemljama u kojima se skoro pa vratio stari način da se kaže da ako si sin radnika možeš biti samo radnik, pojasnila je za Vatican News voditeljica politike za djetinjstvo i adolescenciju u Save the Children u Italiji Antonella Inverno.

Papa Franjo je u lipnju, u poruci za Svjetski dan siromaha uputio snažan poziv kršćanima i vladama diljem svijeta da hitno interveniraju kako bi pomogli siromašnima,  čiji se broj dramatično povećao zbog pandemije i sebičnosti. Nitko se ne spašava sam, ponavlja Inverno, pandemija je to pokazala. Stoga moramo prihvatiti taj Papin apel da obnovimo solidarnost unutar zemalja članica i između zemalja članica, s obzirom na migracije, koje će biti sve važnije pitanje u nadolazećim godinama s obzirom na klimatske krize s kojima se suočavamo.