Budi dio naše mreže
Izbornik

Šri Lanka: Crkva traži zakonsku zabranu dječjeg rada

Colombo (IKA)

Nakon smrti maloljetne kućne pomoćnice u Šri Lanki biskup Vianney Fernando (Kandy) zatražio je zakonsku zabranu dječjega rada, prenosi agencija Kathpress.

U priopćenju za javnost objavljenom 6. kolovoza biskup Fernando zatražio je reforme zakona koje će zajamčiti da se više ni jedno dijete ne smije zaposliti za rad u kućanstvu.

Šesnaestogodišnja Ishani početkom srpnja dovedena je u bolnicu u Colombu s teškim opekotinama od kojih je i preminula sredinom srpnja. Na autopsiji je ustanovljeno da je bila i seksualno zlostavljana. Radila je kao domaćica u kućanstvu zastupnika i nekadašnjega ministra Rishada Bathiudeena, koji se trenutačno nalazi u zatvoru zbog sumnje na povezanost s islamistima koji su počinili bombaške napade na tri katoličke crkve na Uskrs 2019.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), godine 2016. jedan posto, odnosno 44.000 djevojaka i dječaka u Šri Lanki bilo je prisiljeno raditi, od toga 39.000 njih u po zdravlje opasnim radnim uvjetima. Pravosuđe u Šri Lanki potvrđuje da ne postoje zakonski propisi o zapošljavanju maloljetnika (14-18 godina starosti) u kućanstvima. Oni su također često žrtve trgovine ljudima i ekonomskoga i seksualnoga iskorištavanja.

Ključne riječi:
dječji rad šri lanka