Budi dio naše mreže
Izbornik

Željezanski biskup Živković pozvao na borbu protiv dječjeg rada

Željezno (IKA)

Više od 160 milijuna djece diljem svijeta prisiljeno je raditi, mnoga od njih pod opasnim i neizvjesnim uvjetima, što mora napokon prestati, poručio je željezanski biskup Egidije Živković u priopćenju u povodu Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada 12. lipnja, prenio je Kathpress.

“Svako dijete ima pravo na bezbrižno djetinjstvo i na izobrazbu. Dječji rad milijunima djece diljem svijeta otima budućnost i njihova temeljna prava”, poručio je biskup Živković. “Naša je zajednička odgovornost okončati tu nepravdu”, dodao je.

Željezanski biskup poziv je objavio zajedno s Akcijom Trojica kraljeva (Dreikönigsaktion – DKA) gradišćanskog Katoličkog mladeškog okupljanja (Katholische Jungschar).

“Mi u Akciji Trojica kraljeva zauzimamo se po cijelome svijetu za bolje životne uvjete djece. Središnji cilj naše inicijative jest borba protiv dječjeg rada koji mnogoj djeci oduzima perspektivu”, izjavila je Veronika Thaller, predstavnica biskupijske Akcije. DKA podupire projekte koji djeci omogućuju pristup izobrazbi i štite njihova prava.

Sukladno njihovim podatcima, u zapadnoj Africi primjerice 1.5 milijuna djece radi u uzgoju kakaovca i artikala koji se prodaju i u austrijskim trgovinama. S. Regina Ignatia Afah iz Gane, projektna partnerica DKA-a, uputila je stoga otvoreno pismo austrijskim parlamentarcima, zamolivši ih za brzu i učinkovitu provedbu u Austriji europskih propisa o opskrbnom lancu.

Katoličko mladeško okupljanje zajedno s biskupom Živkovićem pozvalo je također na potpisivanje otvorenog pisma u svrhu provedbe tih pravila.