Budi dio naše mreže
Izbornik

Šri Lanka: Biskupi zbog krize pozivaju da se na Božić izbjegnu veliki izdatci za slavlja

Colombo (IKA)

Biskupi Šri Lanke pozvali su svoje sugrađane da zbog gospodarske krize ove godine ne izdaju novac na božićne ukrase i velika slavlja, nego da ga potroše za siromašne, izvijestila je u četvrtak 22. prosinca u Münchenu međunarodna dobrotvorna crkvena organizacija papinskog prava „Crkvi u nevolji” (Kirche in Not), prenosi KNA.

Katolici u Šri Lanki, koji čine oko devet posto ukupnog pučanstva, tradicionalno slave Božić u krugu šire obitelji.

Kako je izvijestila „Crkva u nevolji”, gospodarska kriza u Šri Lanki dodatno je zaoštrena u okolnostima pandemije, kao i uslijed loših političkih odluka. Mnogi građani Šri Lanke smatraju bivšeg predsjednika Gotabayu Rajapaksu odgovornim za krizu, izjavio je otac Jude Chrysantah Fernando, voditelj odjela za komunikacije nadbiskupije Colombo.

Kao primjer naveo je zabranu kemijskih gnojiva u poljoprivredi početkom godine, čime je Rajapaksa želio potaknuti korištenje organskih gnojiva. Međutim mnogi poljodjelci nisu si mogli priuštiti skuplja organska gnojiva, pa su im polja ostala neobrađena. Zbog toga je Šri Lanka bila prinuđena uvoziti rižu, a u međuvremenu su porasli ukupni životni troškovi.

Kako je izvijestila „Crkva u nevolji” prenoseći podatke središnje šrilankanske banke, stopa inflacije u zemlji u listopadu iznosila je 66 posto, a u ranijim mjesecima bila je još viša. Korupcija i loše gospodarenje doveli su do nestašice deviza, što je podiglo cijene struje i goriva. U pojedinim mjestima dolazi do prestanka opskrbe strujom, a nestašica hrane za dojenčad i nužnih lijekova izazvala je proljetos masovne prosvjede u zemlji.

Katolička Crkva u Šri Lanki jasno se odredila naspram krizi, rekao je Chrysantah Fernando. Mnogi biskupi, svećenici i redovnici aktivno su podupirali prosvjede. U svibnju je došlo do eskalacije, kad su vladine snage brutalno napale prosvjednike. Predsjednik Rajapaksa podnio je ostavku, a na njegovo mjesto izabran je Ranil Wickremesinghe. Katolici i drugi građani polažu nade u novog predsjednika, a stanje se doista polako poboljšava, ali do normalizacije proći će još godine.

Katolička Crkva u Šri Lanki pati od posljedica islamističkih napada na Uskrs 2019., u kojima je poginulo najmanje 253 ljudi. Ograničene su mogućnosti dušobrižničkog i karitativnog djelovanja, jer vjernici nisu u stanju dati veliki doprinos, a državna pomoć potpuno je izostala, rekao je voditelj odjela za komunikacije nadbiskupije Colombo.

Ključne riječi:
Božić šri lanka