Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetsko vijeće Crkvi oštro osudilo napad na džamiju u Norveškoj

Oslo (IKA)

Svjetsko vijeće Crkvi (KEK) oštro je osudilo napad na džamiju u Norveškoj, te je još odlučnije u zauzimanju za međureligijski dijalog, ističe se 11. kolovoza u priopćenju na mrežnim stranicama KEK-a.

U napadu na islamistički centar Al-Noor u subotu 10. kolovoza poslijepodne u Baerumu, rezidencijalnom predgrađu Osla, jedna osoba je lakše ranjena. Nekoliko sati nakon napada policija je pronašla tijelo mlade žene, rođakinje osumnjičenoga, u njihovoj kući, pa je otvorena istraga da se utvrdi povezanost ubojstva s pucnjavom u džamiji, prenijela je Hina. Zaključeno je da je riječ o pokušaju terorističkog napada. Osumnjičeni je kod sebe imao više komada oružja a kada je zapucao u džamiji su se nalazila trojica vjernika. Svladala ga je jedna osoba i predala policajcima. U poruci koju je osumnjičeni postavio na internetu prije napada spominje „rat rasa” i odaje počast napadaču na dvije džamije u ožujku na Novom Zelandu kada je ubijena 51 osoba.

„Nitko ne bi trebao pri molitvi strahovati od takvih napada“, istaknuo je generalni tajnik KEK-a luteranski pastor Olav Fykse Tveit, i sam Norvežanin, pozivajući na zajedništvu „unatoč frustraciji i srdžbi“.