Budi dio naše mreže
Izbornik

U Hrvatskoj katoličkoj župi München 167 djece primilo prvu svetu pričest

München (IKA)

I ovogodišnje slavlje prve svete pričesti u najvećoj hrvatskoj katoličkoj župi izvan Domovine - HKŽ München - proslavljeno je u crkvi sv. Pavla na Theresienwiese po posebnim epidemiološkim mjerama, održalo se u četiri skupine. Prva i druga skupina prvopričesnika svoje slavlje imali su u subotu 19. lipnja, a treća i četvrta skupina u subotu 26. lipnja.

U sve četiri skupine prvopričesnika stolu Gospodnjem je pristupilo 167 dječaka i djevojčica, koji su po prvi put primili Tijelo Kristovo. Ovom broju prvopričesnika ove hrvatske vjerničke zajednice treba pridodati i 20-ak djece koja se u HKŽ München pripremala za ovaj svečani događaj, a prvu su pričest primila u domovini Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini.

Gdje god idemo, budimo radosni djelitelji dobra koje nam Isus daruje u svetoj pričesti

Misna slavlja predvodio je župnik fra Petar Klapež, a koncelebrirali su svećenici župe fra Marinko Vukman i fra Slaven Čeko. Djecu su za slavlje prve svete pričesti kroz proteklu vjeronaučnu godinu po posebnim uvjetima epidemioloških ograničenja pripremali s. Viktorija Vukančić i fra Petar Klapež, a pjevanje je s djecom uvježbala s. Nikolina Bilić, koja je ujedno izradila i prvopričesničke svijeće te ukrasila ozračje crkve sv. Pavla za sva četiri prvopričesnička slavlja.
Geslo ovogodišnje Prve svete pričesti je bilo „Isus, kruh za život svijeta i izvor vode života!“

U nadahnutoj propovijedi župnik fra Petar je uprisutnio prvopričesnicima “Isusa koji nas vodi na izvor žive vode i koji nas hrani kruhom života – svojim Tijelom u svetoj hostiji”.
“Naše prvopričesnike Isus danas posebno voli i uslišava njihove molitve. Isus je jedini izvor za život našega srca. Kada se tako sjedinimo s Isusom tada to jedinstvo postaje radosno zajedništvo u svakoj svetoj misi. Na taj način poslije svake svete mise mi postajemo više jedno sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, djedovima i bakama, sa svima koji su s vama posebnom ljubavlju povezani. Isto tako ulazimo u zajedništvo nas ovdje okupljenih u crkvi sv. Pavla, u kojoj se mi Hrvati već 73 godine okupljamo na slavlja svetih misa, kao što smo se svi zajedno pripremali za ovaj današnji dan prve svete pričesti u našoj župi.  Na taj način preko ovog velikog slavlja u kojem primamo Isusa u bijeloj posvećenoj hostiji poslani smo svi skupa gdje god idemo biti radosni djelitelji dobra koje nam Isus daruje u svetoj pričesti”, istaknuo je župnik fra Petar Klapež.

Članovi Dječjeg zbora HKŽ München “Hrvatski slavuji” uveličali misno slavlje

Prvopričesnici su sudjelovali u misnom slavlju čitajući, pjevajući i s recitacijama. Na kraju misnog slavlja župnik je čestitao roditeljima prvopričesnika te prvopričesnicima zaželio da im svaka buduća nedjelja bude posebna te da im primanje Tijela Kristova bude najvažnije u životu.
“Nadamo se da će se naši prvopričesnici što prije, poslije ovih mjera ograničenja i epidemioloških propisa, moći uključiti u pjevanje, sviranje i ministriranje osobito na dječjoj misi, koja nam posebno nedostaje kroz ovo vrijeme pandemije”, dodao je župnik fra Petar.
Prvopričesničko slavlje lijepim i skladnim pjevanjem uveličalo je nekoliko članova Dječjeg zbora HKŽ München “Hrvatski slavuji”, uz pratnju Anne Bagarić na violini, Josipa Markovića na gitari te s. Nikoline na orguljama. Dirigirala je Antonija Barišić.