Budi dio naše mreže
Izbornik

U nedjelju 26. rujna biskupsko ređenje mons. dr. Andreja Saje, novog biskupa Novog Mesta

Mirna Peč / Novo Mesto (IKA)

U nedjelju 26. rujna s početkom u 14.30 u župnoj crkvi sv. Kancijana i njegovih drugova u Mirnoj Peči, nedaleko od Novog Mesta, tijekom svečanog euharistijskog slavlja bit će biskupsko ređenje novog biskupa slovenske biskupije Novo Mesto - mons. dr. Andreja Saje, priopćili su iz Tiskovnog ureda Novomeške biskupije.

Biskupsko ređenje će kao glavni zareditelj predvoditi apostolski upravitelj biskupije Novo Mesto i njezin prvi biskup mons. Andrej Glavan, a koji je prije dr. Saje vodio novomešku biskupiju (Papa je prihvatio njegovo odreknuće od službe 30. lipnja 2021. godine). Uz njega, suzareditelji će biti apostolski nuncij u Republici Sloveniji mons. Jean-Marie Speich te biskup Krške biskupije mons. Jože Marketz.

Biskupsko ređenja prenosit će RTV Slovenija na svome Prvom programu, a svečanost će se održati u skladu s važećim epidemiološkim mjerama u Republici Sloveniji.

Novi biskup Novog Mesta službeno će biskupiju preuzeti u utorak 28. rujna tijekom svečanog misnog slavlja u 18 sati, kada će ga u novomeškoj katedrali svečano postaviti ljubljanski nadbiskup i metropolit Stanislav Zore, OFM, izvijestili su iz Tiskovnog ureda Novomeške biskupije.Mons. dr. Andrej Saja rođen je 1966. u Novom Mestu. Filozofsko-teološki studij završio je u Ljubljani 1991. Sljedeće godine zaređen je za svećenika. Od 1997. do 2003. kao član Zavoda Campo Santo Teutonico u Vatikanu studirao je pravo na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu gdje je i doktorirao 2003.

Po povratku u domovinu bio je generalni tajnik i glasnogovornik Slovenske biskupske konferencije, prefekt studija u bogosloviji, sudac metropolitanskog suda u Ljubljani. Od 2009. bio je profesor kanonskog prava na teološkom fakultetu u glavnom gradu Slovenije, a od 2016. je i sudski vikar Ljubljanske nadbiskupije.