Budi dio naše mreže
Izbornik

U novom Zastupničkom domu američkog Kongresa veći postotak kršćana nego u društvu

Washington (IKA)

Kršćani s 88 posto čine najveću skupinu među 435 zastupnika u novom Zastupničkom domu američkog kongresa, izvijestila je KNA.

Time američki Kongres u 118. sazivu, koji je u utorak 3. siječnja po mjesnom vremenu održao konstituirajuću sjednicu, ima veći postotak kršćana nego ukupno američko društvo, budući se 64 posto Amerikanaca izjašnjavaju kao kršćani. Kad je riječ o katolicima, njihova je zastupljenost u Zastupničkom domu također veća od one u ukupnom društvu. U novom sazivu ima 148 katolika, što je deset manje nego u prošlom, ali u ukupnom broju zastupnika 28 posto je katolika, nasuprot oko 21 posto koliki je udio katolika u američkom društvu.

Najveću protestantsku skupinu u Zastupničkom domu čine baptisti s 13 posto. U odnosu na prošli saziv broj metodista i pripadnika episkopalnih crkava manji je za po četiri zastupnika, a prezbiterijanaca za jednoga. Mormona ima devet kao i u prošlom sazivu. Židova je u novom sazivu šest posto, a osim njih Zastupničkom domu pripadaju i tri muslimana, dva hindusa i dva budista, što otprilike odgovara udjelu pripadnika tih vjerskih zajednica u američkom društvu. Među zastupnicima je 107 onih koji se nisu pobliže izjasnili o svojoj vjerskoj pripadnosti, što je za 11 više nego u prošlom sazivu.

Uočljive su razlike u vjerskoj pripadnosti između republikanskih i demokratskih zastupnika. Gotovo svi Republikanci izjašnjavaju se kršćanima, dok među Demokratima samo tri četvrtine pripadaju nekoj od kršćanskih zajednica. Gotovo 70 posto republikanskih zastupnika su protestanti, a među Demokratima njihov je udio 44 posto. Udio katolika među Demokratima iznosi oko 31 posto, a među Republikancima 25 posto. U novom Zastupničkom domu američkog Kongresa Republikanci imaju 222, a Demokrati 213 zastupnika, izvijestila je KNA.