Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sutomorama ususret Laudato si' tjednu održan planinarski Put ljepote

Sutomore (IKA)

Laudato si' animatorica župe Sutomore (Crna Gora) Marina Zgradić organizirala je zajedno s suradnicima 29. travnja 2023. planinarski Put ljepote pod geslom „Nada za zemlju. Nada za čovječanstvo“.

U razmatranju tekstova iz Starog i Novog zavjeta kroz četrnaest postaja prema predlošku Gilberta Choondala sudionici su, hodajući i moleći, razmatrali o ljepotama Božjeg stvarateljskog djela.

Tim planinarsko-molitvenim događajem župa Sutomore je započela s pripremom obilježavanja Tjedna Laudato si’ koji će se između 21. i 28. svibnja obilježiti diljem svijeta. U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja je promocija filma „Pismo. Poruka za našu Zemlju“ (theletterfilm.org).

Naime, župa Sutomore je registrirana članica Akcijske platforme Laudato si’ (laudatosiactionplatform.org) na kojoj se kroz sedam godina potiču različite organizacije na očuvanje stvorenoga te se na njoj razmjenjuju iskustva i objavljuju vijesti o različitim aktivnostima koje su vjernici diljem svijeta poduzeli.

Put ljepote počeo je molitvom „Kršćanska molitva sa svim stvorenim“ koja se nalazi na samom kraju enciklike pape Franje Laudato si’, a završio je molitvom sv. Franje Asiškoga „Pjesma brata sunca“.

Sudionici su se okupili kod crkvišta sv. Marka gdje su blagoslovljeni stari grobovi. Planinareći kroz šumu, imali su priliku razmišljati o važnosti očuvanja stvorenoga u lokalnoj zajednici, ali i zajedno sa svim vjernicima i ljudima dobre volje na globalnoj razini u okviru skorašnjeg obilježavanja Tjedna Laudato si’. Crkva sv. Nikole koja je bila ovogodišnji cilj nikad nije imala krov, zarasla je i više od 50 godina u njoj nije slavljena misa. Vjernici su uklonili korov, uredili crkvu te je župni upravitelj don Dejan Turza u njoj predvodio misno slavlje.

Nakon mise, prof. Anto Zgradić, poznavatelj lokalne povijesti održao je kratko predavanje. „Crkva sv. Nikole na Gošinji potiče iz vremena kada je cvjetala račka Opatija. Spominje se u povijesnim izvorima, posebice u izvještajima apostolskih vizitatora Barske nadbiskupije u 17. stoljeću. Sredinom 18. stoljeća u njoj povremeno služe i barski nadbiskupi. Tako se spominje svečana uskrsna misa na kojoj je podijeljena krizma i indulgencia plenaria (potpuni oprost). U njenoj sjeni nalazi se drevno groblje na kojem je pokapano lokalno stanovništvo, ali i katolici iz udaljene Zete. Naime, Osmanlije su bili zabranili pokapanje posljednjih katolika na tom teritoriju, pa su ih mukotrpno donosili da vječni mir nađu pokraj ove crkve. Nedaleko od ove svetinje su dva bunara – Ubla pokraj kojih je nekada postojalo i selo . Po predanju zapisanom od Stane Mitrove Hrvatin, naseobina se zvala Popovo selo, što upućuje da su tu živjeli kmetovi opatije Svete Marije. Zbog obilnih kiša i vododerine stanovnici su bili prinuđeni da se spuste u obližnje Miljevce i Zankoviće. U Crkvi su redovito obavljana bogoslužja sve do kraja 19.vijeka kada se dogodio nemili događaj da je bolesni don Gaspar Saraci bio prisiljen da puzeći dođe služiti misu. Don Gaspar je ostao upamćen kao otac sirotinje i svećenik koji nikad nije uzeo prilog za služenje mise na privatnu nakanu. Još uvijek se pripovijeda da je imao moć da zapovijeda insektima (skakavcima) i gmizavcima da bježe u more. Tijekom 20. stoljeća misa je povremeno služena 9. svibnja na ‚majski Nikoljdan‘“. Posljednji svećenik koji je celebrirao u crkvi bio je don Anto Marinović.“

Laudato si’ animatorica Marina Zgradić istaknula je da je ponosna članica svoje župne zajednice unutar koje imaju priliku sudjelovati u očuvanju stvorenoga. „Nakon završenog Programa cjeloživotnog učenja o enciklici pape Franje Laudato si’ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu stekla sam nova znanja zajedno s drugim kolegicama i kolegama te sada stečena znanja zajedno s obitelji Pobor iz Virpazara koja ima privatnu firmu BalkanTour nastojim primijeniti u svojoj zajednici da bismo svi zajedno napravili što je u našim mogućnostima. BalkanTour je ekološki osviještena obiteljska firma koja organizira planinarenja, trekking i biciklizam orijentiran na prirodu, kulturu i sve što je vezano uz prirodne nauke u različitim zemljama Balkana. Ovaj molitveni i planinarski današnji događaj prilika je da malo zastanemo i naše svakodnevne obaveze stavimo u stranu, te zajedno zaustavimo pogled na Božje stvarateljsko djelo. Ovo je prva od aktivnosti u Laudato si’ tjednu kojima nastojimo podići svijest ljudi o potrebi brige za zajednički dom te za dijalog sa svim ljudima. Na ovome Putu ljepote učestvovali su i pravoslavni te je imao i svoju ekumensku dimenziju.“