Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnji izvještaj: U svijetu je više od 340 milijuna progonjenih kršćana

Zagreb (IKA)

Organizacija „Open doors“ 13. siječnja objavila je godišnji izvještaj za 2020. prema kojem je u svijetu više od 340 milijuna kršćana, tj. svaki osmi, doživjelo visoku stopu progonstva ili diskriminacije što znači da se dogodio porast broja progonjenih kršćana, objavila je Nedjelja.

Organizacija Open Doors (Otvorena vrata) koja brine o progonjenim kršćanima u svijetu objavila je World Watch list 2021. o 50 zemalja u kojima Kristovi sljedbenici doživljavaju najjači intenzitet progona ili diskriminacije zbog svoje vjere. Samo u tim zemljama progonjeno je oko 309 milijuna kršćana, a ostalih 30-ak milijuna u drugih 50 država u kojima je istraživanje rađeno.

Popis je obuhvatio razdoblje od 1. listopada 2019. do 30. rujna 2020. Letimičnim pogledom vidljivo je da kršćani najveća iskušenja proživljavaju u afričkim i azijskim zemljama. Situacija je najbolja u Europi, Australiji i Americi, ali i ondje postoje izuzetci, kao npr. u Turskoj koja zauzima 25. mjesto na tablici zemalja svijeta u kojoj kršćani doživljavaju visok stupanj diskriminacije. Na američkom tlu situacija po Kristove sljedbenike teška je u Kolumbiji i Meksiku koje zauzimaju 30. i 37. mjesto na tablici.

Raste broj ubijenih kršćana

Zabrinjava i podatak da u odnosu na prošlu godinu u svijetu raste broj progonjenih kršćana zbog njihove vjere. Istraživanje je obuhvatilo pet područja njihova života: privatno, obiteljsko, zajednice u kojima žive, Crkve koje pohađaju i javni život zemlje u kojoj žive. Na osnovu toga određen je i stupanj nasilja koji trpe. Od 100 zemalja koje su obrađene u čak njih 74 primjetan je progon ili diskriminacija kojega su iz Open Doorsa klasificirali kao ekstreman, vrlo visok ili visok.

Zajedno s progonom raste i broj ubijenih kršćana zbog njihove vjere. U odnosu na prethodnu godinu porastao je za 60 %. Konkretno od 1. listopada 2019. do 30. rujna 2020. u svijetu je zbog vjere ubijen 4761 kršćanin, što bi značilo da je u prosjeku 13 Kristovih vjernika za njega dalo život svakoga dana u tom razdoblju. Od prvih 10 zemalja u kojoj se dogodio najveći broj ubojstava čak osam ih se nalazi u Africi.

Nesigurnost kršćana u dobrom dijelu ovoga svijeta ogleda se i u podacima o njihovim uhićenjima i zatvaranjima bez procesa ili u njihovim otmicama. Tako ih je ukupno uhićeno 4277 te su bez procesa zatvoreni. To bi značilo da ih je svakoga dana 11 zatvoreno zbog vjere. Dogodilo se i 1710 otmica to jeste četiri svakoga dana.

Situacija je teška i kada su u pitanju crkve, bogoslužni prostori i ostale zgrade u vlasništvu kršćana poput škola, bolnica i slično. U protekloj godini u tim zemljama bilo je 4488 napada ili zatvaranja bogomolja koje koriste kršćani, odnosno 12 dnevno.

Neslavnih „12 crvenih“ zemalja

Broj zemalja u kojima se razina progona ili diskriminacije može označiti ekstremnom porastao je na 12. Od toga je prvih šest ostalo nepromijenjeno u odnosu na godinu ranije. Neslavnih „12 crvenih“ zemalja u kojima je razina progona najjača čine: Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Jemen, Iran, Nigerija, Indija, Irak i Sirija. Sjeverna Koreja tu poziciju drži još od 2002. te promjena u komunikaciji njihovog diktatora Kim Jong-Una nije značila i bolju situaciju za kršćane. Nakon ove azijske države slijede četiri dominantno islamske koje pokazuju veliku razinu netolerancije prema Kristovim sljedbenicima.

Među prvih 20 zemalja u kojima su kršćani najprogonjeniji našla se i Kina koja se s 23. popela na 17. mjesto. Unatoč sporazumu između te azijske države i Svete Stolice, komunistička vlast među ostalim implementira sve oštriji, uključujući i tehnološki, nadzor kršćanskih aktivnosti te provodi niz uhićenja kojima je teško ući u trag.

Obiteljsko nasilje

U porastu je bilo i obiteljsko nasilje, osobito u onim obiteljima u kojima se dogodilo obraćenje na kršćanstvo nekoga od članova. Prema izvještaju ovim prelascima s vjere na vjeru najviše su se protivili ukućani, a najranjivije su bile žene i djeca. Nerijetko su oni ostajali zatvoreni među četiri zida.

Među prvih 10 zemalja na popisu povećao se i broj žena koje su prijavile psihološka nasilja i probleme gubitka kontakta s crkvenim zajednicama. Nažalost povećao se i broj otmica te ugovorenih i prisilnih brakova djevojčica i žena.

Na kraju se može zaključiti da je i ovaj izvještaj Open Doorsa pokazao kako je među kršćanima na brojnim mjestima u svijetu zajednički „ekumenizam u krvi“ jer ih se progoni zato što su Kristovi vjernici, bez obzira bili katolici, pravoslavci ili protestanti, izvijestila je Nedjelja.

Open Doors

Počeci djelovanja organizacije sežu u 1955., kada je mladi Nizozemac otišao u Varšavu i otkrio postojanje progonjene Crkve. Postao je poznat kao Brat Andrew, i od 1955. to 1967. proputovao je Istočnu Europu dostavljajući Sveto pismo progonjenim vjernicima i uključujući druge da im pomognu. Njegova publikacija God’s Smuggler (Božji krijumčar) iz 1967. učinila ga je svjetski poznatim. Tako je cijela generacija upoznata sa suvremenim progonom kršćana. Ubrzo se organizacija proširila diljem svijeta, te je osim u komunističkim, postala prisutna i u muslimanskim zemljama. U proteklih šest desetljeća organizacija je proširila djelatnost i djelovanje, te danas na razne načine pomaže progonjenim kršćanima u više od 60 zemalja.