Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukrajinska pravoslavna Crkva Moskovskog patrijarhata proglasila neovisnost

Kijev (IKA)

Sabor pravoslavne Crkve na čelu s metropolitom Onufrijem, a koja je bila povezana s Moskovskim patrijarhatom, potvrdio je 27. svibnja punu neovisnost i autonomiju, otvarajući se dijalogu s Pravoslavnom crkvom Ukrajine. Smatraju da je raskol bolna rana te izražavaju duboko žaljenje zbog nedostatka jedinstva u ukrajinskom pravoslavlju, izvještava Vatican News.

Osuda rata kao kršenja Božje zapovijedi “Ne ubij”, apel vlastima Ukrajine i Ruske Federacije da nastave pregovarački proces kako bi se “zaustavilo krvoproliće”, neslaganje sa stavom moskovskog patrijarha i sve Rusije Kirilom o sukobu u Ukrajini – sadržaj je prve tri točke izjave kojom je Ukrajinska pravoslavna Crkva (Українська Православна Церква, Ukrayins’ka Pravoslavna Tserkva) Moskovskog patrijarhata, koju vodi metropolit Onufrije, na kraju sastanka svoga Vijeća proglasila svoju “punu neovisnost i autonomiju” te se otvorila dijalogu s Pravoslavnom crkvom Ukrajine (Православна церква України; Pravoslavna Tserkva Ukrainy) osnovanoj u prosincu 2018. pod okriljem Carigradskog patrijarhata koji je priznao njezinu autokefalnost.

Duboko žaljenje

U bilješci, Vijeće – naglašavajući svoje “duboko žaljenje zbog nedostatka jedinstva u ukrajinskom pravoslavlju” i smatrajući raskol “bolnom ranom na crkvenom tijelu” – ne gubi nadu u nastavak dijaloga. A da bi se to dogodilo, postavlja određene uvjete Crkvi na čelu s metropolitom Epifanijem. Uvjeti su prije svega povezani s potrebom da se “obnovi apostolsko naslijeđe njezinih biskupa” kako bi se “priznala kanoničnost” njezine hijerarhije. Ali misao Ukrajinske pravoslavne Crkve prije svega ide njezinim vjernicima koji su se, “nakon vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu”, našli rastjerani u zemlji i po inozemstvu: oni, kaže se, ne mogu ostati “bez duhovne skrbi” i Crkva “mora biti uz njih u kušnjama te organizirati crkvene zajednice u dijaspori”. Priopćenje završava “nadom u kraj rata i pomirenje neprijatelja”, prenosi Vatican News.