Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ćurić na susretu s bogoslovima o Biskupskoj sinodi

Đakovo (IKA)

U Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu održan je u ponedjeljak 4. prosinca susret bogoslova s pomoćnim đakovačko-osječkim biskupom Ivanom Ćurićem koji im je predstavio Biskupsku sinodu, izvijestili su iz sjemeništa.

Govoreći o biti sinode, biskup Ćurić je naglasio da ona podrazumijeva i potiče obnoviteljski put u Crkvi isključivo zbog samih promjena i problema u svijetu. Ona ujedno poziva i na kršćansko zajedništvo bez obzira na to kojoj Crkvi tko pripada, dodao je biskup.

Osvrćući se na pitanja sinode, biskup je naveo dva temeljna, a to su: „Na što nas Duh Sveti potiče“ i „Kako Crkva može djelovati u svijetu“. Spominjući sadržajne odrednice, biskup Ćurić je naveo da su se one temeljile na glasu Crkve koja je prisutna u svim krajevima svijeta, popraćenim različitim iskustvima vjere, a najbolji primjeri su zemlje pogođene ratovima i sekularizacijom, rekao je te dodao da se u tome smislu ponajviše stavljao naglasak na njihova iskustva vjere.

Također, dodao je, u sadržajnim odrednicama je spomenut i Drugi vatikanski koncil u smislu ostvarenja svog poslanja koje još uvijek nije u potpunosti zaživjelo. Bilo je govora i o pojmu sinodalne Crkve koja se ostvaruje u zajedništvu i poslanju kojeg smo primili na krštenju. Takva Crkva se temelji na slušanju Duha Svetog koji joj progovara u razmatranju i čitanju Svetog pisma. Ujedno, takva Crkva sluša ono što joj govori povijest, pojasnio je biskup Ćurić.

Zaključujući susret, biskup se osvrnuo na potrebu ostvarivanja otvorenosti, zajedništva i poslanja koje, kako je rekao, nije uvijek lako ostvariti, ali kroz put ljubavi i vjernosti Bogu je moguće, jer se upravo u Bogu nalazi snaga i nada za sve nas, zaključio je, a izvijestili su iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.