Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje Plenarne skupštine Vijeća biskupskih konferencija Europe

Beograd (IKA)

Plenarna skupština Vijeća biskupskih konferencija Europe o temi „Hodočasnici nade. Za sinodalnu i misijsku Crkvu” održana je u Beogradu od 24. do 27. lipnja, objavljeno je na mrežnim stranicama CCEE-a. U ime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Skupština je održana u Srbiji na poziv potpredsjednika CCEE-a beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta. Rad je započeo pozdravom beogradskog nadbiskupa te apostolskog nuncija u Srbiji mons. Santa Gangemija. Nastavljen je promišljanjem situacije u Europi koju su u izvješćima opisali: predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) biskup Latine-Terracine-Sezze-Priverne Mariano Crociata, apostolski nuncij pri Europskoj uniji u Bruxellesu mons. Noël Treanor i promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe mons. Marco Ganci. Uz intervencije predsjednika CCEE-a, predstavljene su aktivnosti i programi pojedinih povjerenstava.

Predsjednik CCEE-a nadbiskup Vilniusa Gintaras Linasa Grušas u govoru je podsjetio na otvaranje novog sjedišta CCEE-a u Rimu, s ciljem jačanja suradnje i razmjene europskih biskupa međusobno i sa Svetom Stolicom. To je novi pastoralni i ekumenski poticaj, osobito u jubilarnoj godini i tijekom sinodskoga hoda.

U pripremi za drugo zasjedanje Sinode o sinodalnosti, mons. Grušas usredotočio se na ulogu koju kontinentalna tijela i biskupske konferencije mogu imati u življenju i rastu sinodalnosti. Predstavio je i inicijative na ekumenskom polju koje CCEE provodi: nadopunjavanje Europske ekumenske povelje koja je potpisana zajedno s Konferencijom europskih crkava (CEC) 2001. godina, a koja bi u novoj verziji trebala biti potpisana na Nedjelju Božjeg milosrđa 2025. godine, godine u kojoj se poklapa datum Uskrsa za sve kršćane; i prvi sastanak s Upravnim vijećem Stalne konferencije Istočnih pravoslavnih Crkava u Europi (OCE).

Na kraju je mons. Grušas pozvao sve da se pripreme za Jubilej koji je pred nama kako bi „on bio milosni događaj za naše zajednice i zemlje te prilika za svjedočenje da je Krist jedina nada za čovjeka.

Prefekt Dikasterija za biskupe kardinal Robert Francis Prevost održao je predavanje o temi “Dimenzija evangelizacije i poslanje Crkve u Europi”, polazeći od događaja posljednjih tjedana: europskih izbora i globalne krize koja uključuje rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Ključ je, za prefekta Dikasterija za biskupe, polazeći od augustinovske vizije vremena, gledati na Isusovo utjelovljenje, živjeti ga u euharistijskom slavlju i prenijeti ga u svakodnevni život, vodeći računa o siromasima, migrantima, onima u potrebi, ali iznad svega “provodeći u praksi način ljubavi tipičan za Isusa Krista”.

Pastoralni teolog vlč. prof. Josef Sayer održao je predavanje o “Praedicate Evangelium. Posljedice i implikacije za biskupske konferencije i kontinentalne organizacije”. Analizirajući tekst nove Apostolske konstitucije koju je proglasio papa Franjo 2022., a koja regulira službe i zadaće kurijalnih tijela, prof. Sayer predstavio je novu ulogu biskupskih konferencija s kojima bi kurijalni dikasteriji bili pozvani redovitije surađivati, ali tako da provode i neke od svojih inicijativa.

Tijekom zasjedanja, vlč. Antonio Ammirati, dosadašnji zamjenik glavnog tajnika i glasnogovornik CCEE-a, izabran je za novog glavnog tajnika CCEE-a na mandat od pet godina. Tako preuzima mjesto vlč. Martina Michaličeka, generalnog tajnika od 2018. godine. Biskupi su izrazili zahvalnost vlč. Michaličeku za njegovu dostupnost i za rad koji je obavljao posljednjih godina u službi Crkava u Europi.

Članova CCEE-a susreli su se i s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Porfirijem.

Dana 21. rujna 2024., u povodu Međunarodnog dana mira, biskupi su ponovno pozvali na molitvu za žrtve rata i za mir u Ukrajini, Svetoj Zemlji i Sudanu.

Sljedeća plenarna skupština održat će se u Lisabonu od 8. do 10. listopada 2025. godine.