Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proslavljen u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i redoviti hodočasnički dan čašćenja Gospe Brze Pomoći proslavljen je u srijedu 8. prosinca u svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Središnje dopodnevno hodočasničko slavlje predvodio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) u Đakovu mons. Vladimir Dugalić. Uz domaćeg župnika Anđelka Cindorija, koncelebrirao je župnik u Starim Mikanovcima vlč. Ivan Bešlić, a posluživao đakon Antun Nikolić.

Današnja svetkovina je plod  vjere Crkve i tradicije

Na početku homilije, mons. Dugalić je naglasio kako o današnjoj svetkovini nemamo ništa zapisano u Svetom Pismu već je ona plod vjere Crkve i tradicije, ono što je Crkva spontano osjetila u svom pobožnom čašćenju BDM. Kroz znakovitu priču o čovjeku koji je tražio sreću u životu pojasnio je kako je čovjek nesretan kad je okrenut samome sebi, kad zloupotrebljava slobodu, odbacuje svoga Stvoritelja. U nastavku je govorio o Mariji kao jednom od znakova Božje prisutnosti u našem životu.

„Marija je milosno odabrana za Božji plan spasenja čovječanstva. Današnji blagdan ukazuje na tu Marijinu darovanost već od početka svoga života i ujedno ukazuje na Božju dobrotu koju ima prema ljudima. Ona je prva i na jedinstven način uživala pobjedu nad grijehom koju je Krist izvojevao: bila je očuvana od svake ljage istočnoga grijeha i kroz cijeli svoj zemaljski život, posebnom Božjom milošću, nije počinila nikakav grijeh, ali je trpjela grijehe drugih. Njezina je veličina, jer je na Božji plan odgovorila. Bog treba i našu pomoć. Pozvani smo poput Marije surađivati s Bogom u izgradnji boljeg pravednijeg svijeta. Ona nam pokazuje kako biti otvoren Božjem planu, kako dopustiti Bogu da nas oslobodi grijeha. To je čovjeku moguće samo uz Božju milost…“, rekao je uz ostalo mons. Dugalić.

Ustvrdivši da samo poniznom vjerom u Gospodinovu prisutnost i u najvećim nevoljama i kušnjama možemo sačuvati nutarnju vedrinu srca na kraju je poručio: „Vjerovati Marijom vjerom znači prihvatiti tu preobražavajuću poruku u našem životu, prihvatiti Božju objavu i njegovu prisutnost, biti umjeren i uočiti njegovo djelovanje. Bog u svojoj ljubavi stvara u nama po djelovanju Duha Svetoga prikladne uvjete da možemo spoznati njegovu Riječ. On nas ne ostavlja i ne napušta. To nam govori Marija. Zato ugledajmo se u nju. Častimo je i hodočastimo u njezina svetišta, upućujemo joj svoje zahvale i molitve. Molimo je da nam prvo osnaži vjeru da prepoznamo Božju prisutnost da to u nama budi nadu i radost.“

Marijanska pobožnost prije svake mise

Svoju homiliju mons. Dugalić završio je molitvom Majci Mariji da pomogne našu vjeru, da prepoznamo upućeni nam Božji poziv, da se pouzdamo u Njega, da vjerujemo u Njegovu ljubav i u trenucima nevolje i križa…

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom. Ostala misna slavlja predvodili su domaćini; župni vikar Marko Obradović i župnik Anđelko Cindori, Tomislav Karavidović, župnik u Garčinu te Robert Farkaš, studenski kapelan i župnik brodske Župe sv. Leopolda Mandića.

Na popodnevnom slavlju u 17 sati, koje je predvodio vlč. Karavidović, župnik u Garčinu pjevao je njegov župni zbor, a kako je to bilo redovito hodočašće brodske župe sv. Dominika Savija na misi su sudjelovali i župljani te župe. Prije svake mise bila je Marijanska pobožnost. U tišini Gospine crkve vjernici su imali priliku za ispovijed.