Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Franje Asiškoga proslavljen u crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan sv. Franje Asiškog svečano je u proslavljen u petak 4. listopada u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Učenici i profesori Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu, koju vode franjevci Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, toga su dana proslavili i svoj Dan škole i započeli proslavu 25. obljetnice djelovanja te škole s pravom javnosti.

Proslava je započela misnim slavljem koje je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio fra Danijel Patafta, profesor na zagrebačkom KBF-u i definitor provincije. Suslavili su domaći gvardijan fra Klaudio Milohanović, ravnatelj gimnazije i fra Goran Malenica, duhovnik u gimnaziji.

U homiliji fra Danijel je pozvao učenike da budu zahvalni za žrtvu i trud kako svojih roditelja, profesora, a posebno naših poginulih branitelja, čijom žrtvom danas imamo svoju slobodnu i suverenu domovinu Hrvatsku.

„Poštuje žrtve vaših roditelja, poštujte žertve svih onih koji u vas ulažu da bi vi sutra mogli imati budućnost, koja je na žalost mnogima uskaćena ili oduzeta. Izgrađujte se duhovno i moralno kako bi vaše znanje i intelekt bili nositelji obnove ove zemlje, naroda i ovoga grda. Vi ste budućnost. Cijenite ono što vam je dano, i one koji vam to daju. Otkrivajte svoje poslanje. Otkrivajte ono što Bog od vas hoće. Može se činiti teško, ali plodovi će biti. I život sv. Franje nije bio lagan, doživljavao je mnoge lomove i nepravde čak i od vlastite braće, ali plodovi su vidljivi  ne samo u njegovu vremenu, nego i danas ovdje. Vi ste jedan plod života toga svetog čovjeka, koji je drugi Krist, a tome svjedoči franjevi koji su u ovome gradu osnovali ovu školu da bi vama osigurali bolju i kvalitetniju budućnost“, rekao je među ostalim fra Danijel poručivši učenicima da budu zahvalni i da budu ljudi vizije.

Čestitajući svojim učenicima, profesorima i djelatnicima veliki jubilej ravnatelj fra Klaudio je naglasio kako je posebnost te škole što u njoj vlada kršćanski duh, obiteljsko ozračje, a plodovi rada s učenicima vidljivi su i po dostignućima na županijskim, državnim, ali i svjetskim razinama.

Učenici su na slavlju sudjelovali u misnim čitanjima, a pjevanjem je animirao zbor gimnazije. Proslava je nastavljena sportskim programom, a večernje misno slavlje predvodio je domaći župnik Ivan Lenić, dekan.

Prvi učenici upisali su Klasičnu gimnaziju fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu 1995. i dvije godine pohađali u prostorijama Gimnazije Matija Mesić. Zgrada sadašnje klasične gimnazije svečano je otvorena i blagoslovljena 19. siječnja 1998. u Tvrđavi Brod, prvorazrednom spomeniku fortifikacijske arhitekture.

Inicijator osnivanja gimnazije i prvi ravnatelj bio je fra Domagoj Šimunović, čiji je pastoralni i odgojno obrazovni duogodišnji rad u Slavonskom Brodu prepoznao i Grad te mu je dodijelio javno priznanje počasnog građanina Slavonskog Broda. Poslije njega ravnatelj je bio fra Mijo Hrman, a petu je godinu ravnatelj fra Klaudio Milohanović.