Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov i kolaudacija orgulja u đakovačkoj katedrali sv. Petra

Đakovo (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić predvodio je u petak 6. listopada blagoslov restauriranih orgulja katedrale sv. Petra u Đakovu.

Nakon blagoslova uslijedio je i koncert svjetski orguljaša Thomasa Ospitala iz Pariza. Obnovu orgulja je izvršila Orguljarska radionica „Škrabl“ iz Rogaške Slatine u Sloveniji, a financijski ju je pratilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Obredu blagoslova i svečanom koncertu nazočili su ministrica kulture i medija Republike Hrvatske te izaslanica premijera Nina Obuljen Koržinek, glasnogovornica Ministarstva Renata Margaretić Urlić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić, glavni konzervator Davor Trupković, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić, član Povjerenstva za orgulje pri Ministarstvu Kulture te nadzornika obnove orgulja u ime Ministarstva prof. mo Ante Knešaurek, pročelnik Hrvatskog restauratorskog zavoda za odjele izvan Zagreba Anđelko Pedišić, voditeljica Restauratorskog odjela u Osijeku Darija Cvitan te predstavnici Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

Svečanom programu nazočili su i idejni začetnik temeljite obnove katedralnih orgulja nadbiskup u miru Marin Srakić, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, generalni tajnik preč. Josip Ivešić, generalni tajnik HBK i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže preč. Krunoslav Novak, provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa s. Valerija Široki, dugogodišnja orguljašica katedrale s. Svjetlana Paljušević, provincijalna predstojnica Marijinih sestara s. Samuela Marković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik Grada Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić, vršitelj dužnosti dekana KBF-a u Đakovu prof. dr. sc. Ivica Pažin, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu prof. dr. sc. Stjepan Radić, župnik katedralne župe Svih Svetih u Đakovu preč. Ivan Lenić, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera preč. Mato Gašparović, ekonom Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Nedeljko Čutura, regens chori katedrale mo Ivan Andrić, i orguljaš katedrale mo Vinko Sitarić.

Katedrala je bila ispunjena velikim brojem župnika i svećenika Nadbiskupije, redovnika i redovnica, župnih glazbenih suradnika – orguljaša i dirigenata župnih zborova, drugih posjetitelja i brojnim Đakovčanima. Moderator programa bila je kustosica Spomen-muzeja biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu, Irena Ivkić.

Program je započeo uvodnim pozdravima i kratkim povijesnim osvrtom na novoobnovljeni instrument. Orgulje đakovačke katedrale ubrajaju se među najveće i najvrjednije orgulje u Republici  Hrvatskoj, a druge su po veličini. Nakon što su prethodne orgulje, koje je u Katedralu postavio njezin graditelj biskup Strossmayer 1882., izgorjele u požaru 1933., ove su orgulje bile postavljene u katedralu 1936. godine. Upravo završena obnova je najveća i najtemeljitija njihova obnova od tada do danas.

Obred blagoslova predvodio je mons. Hranić, a čitači liturgijskih čitanja bili su članovi Katedralnog zbora. Na samom početku obreda Katedralni je zbor skladno otpjevao „Exultate justi“ Ludovica de Viadane, pod ravnanjem mo Ivana Andrića. Nadbiskup je propovijed započeo riječima sv. Pavla: Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu! „Pjevajući u zboru ili svirajući u orkestru svatko od nas pjeva ili svira svoju dionicu koja je različita od drugih, no ako pratimo dirigenta i pjevamo, odnosno sviramo, slušajući jedni druge, ipak postižemo harmoniju, koja je predokus vječnosti i sklada svega u Bogu. Crkva i glazba zato idu zajedno. Crkvu činimo mi mnogi koji smo pozvani svoje različite glasove, darove i sposobnosti ugrađivati u isti orkestar. A i orgulje su instrument koji je u sebi orkestar. Zato orgulje nazivamo ‘kraljicom sviju glazbala’, a Crkvu slikom Presvetoga Trojstva.“

Zahvaljujući se uzvanicima, a posebno ministrici i njezinim suradnicima, mo Anti Knešaureku, gđi Ivani Sudić, mo Ivanu Andriću, preč. Mati Gašparoviću te gosp. Ivanu Birkiću, voditelju Nadbiskupijskog ureda za projekte, mo Thomasu Ospitalu, nadbiskup je naglasio: „Iako smo vlasnici i čuvari novoobnovljenih orgulja, mi smo svjesni da su te orgulje baština i šire društvene sredine i bit ćemo radosni ukoliko one – uz liturgijsku uporabu – budu služile rastu i razvoju mladih ljudi i umjetnika te svekolikom glazbenom, kulturnom i umjetničkom životu Istočne Slavonije i Hrvatske nam domovine.“ Nakon propovijedi i prošnji uslijedila je blagoslovna molitva, a zatim i prvi zvuci orgulja u zajedničkom pjevanju himna „Tebe Boga hvalimo“. Za orguljama je bio mo Vinko Sitarić.

Pozdravnim riječima nazočnima su se obratili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i gradonačelnik grada Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić. Zamjenik župana je nazočne pozdravio uime župana i izrazio svoju zahvalu svima koji su sudjelovali u projektu obnove orgulja te podsjetio na potporu Vlade RH i Županije Osječko-baranjske ovim događanjima. Gradonačelnik Đakova istaknuo je ponos što Grad Đakovo posjeduje ovaj instrument i ovu katedralu. Podsjetio je prisutne da je i samoj katedrali potrebna temeljita obnova i obećao potporu Grada u vanjskom osvjetljenju katedrale.

Okupljenima se tada obratila i ministrica Nina Obuljen Koržinek. Ističući važnost katedrale i ulogu njezinog graditelja, J. J. Strossmayera u povijesti, ministrica je progovorila o kompleksnosti projekta obnove katedralnih orgulja. „Mnogo toga što mi radimo u Ministarstvu kulture, najveći dio one baštine o kojoj brinemo, povezana je na ovaj ili onaj način sa sakralnom baštinom i s liturgijom. Ali možda, ono najviše što povezuje samu liturgiju i duhovnost, što mi zajedno čuvamo, jesu orgulje. One nisu samo vrijedna kulturna baština i predmet, one svojim zvukom oduvijek od kada su se počele ugrađivati u naše crkve, zapravo stvaraju to neko ozračje duhovnosti, koje sve ono što se propovijeda u Crkvi, donosi možda, do nas vjernika, jače, izravnije i toplije. I u tom smislu svaka obnova orgulja puno je više nego obnova nekog kulturnog dobra. Ona je zaista zajedničko slavlje svih nas.“ Na kraju svog obraćanja ministrica se zahvalila nadbiskupu i svima koji su bili uključeni u ovaj projekt.

Uslijedilo je predstavljanje orgulja riječima Antona Škrabla, vlasnika Orguljarske radionice koje je bila zadužena za restauraciju i rekonstrukciju instrumenta. Orgulje imaju 72 registra u tri manula i pedalu, sa 5470 svirala, od najmanje svega nekoliko milimetara do najveće svirale od preko 5 metara. Restauriran je kompletan pneumatski sustav orgulja što ove orgulje svrstava među najvećim orguljama tog tipa u Europi. Dodan je i električni svirni i registarski sustav koji omogućuje na tisuće slobodnih kombinacija, pogotovo u svrhu koncertnih izvedbi. Predstavljeni su i razni rodovi registara orgulja, a za to se posebno nadahnuto pobrinuo mo Thomas Ospital. Sve su to sa posebnim interesom mogli pratiti i nazočni pomoću velikog ekrana postavljenog u glavnoj lađi katedrale, koji je prenosio čitavo predstavljanje i koncert sa sviraonika na koru katedrale.

Zatim je uslijedio jednosatni koncert mo Thomasa Ospitala, orguljaša crkve St. Eustache u Parizu, profesora na Pariškom konzervatriju i svjetskog interpreta orguljske glazbe. Izvedena su bila djela Widora, Bacha, Faurea i Messiaena – reprezentativna djela orguljske glazbe u izvedbi mladog glazbenika.

Restauracija orgulja trajala je šest godina, a cijeli projekt Đakovačko-osječka nadbiskupija je realizirala uz pomoć Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Temeljita obnova orgulja ukupno je stajala 6.819.034,69 kuna odnosno 905.041,43 eura. Ministarstvo kulture i medija je za obnovu izdvojilo ukupno 5.225.474,18 kuna, odnosno 693.539,61 eura dok je Đakovačko-osječka nadbiskupija sudjelovala s ukupno 1.593.560,52 kuna odnosno 211.501,83 eura.