Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov novog kipa Skrovite Gospe Šumanovačke

Šumanovci (IKA/TU)

U svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke u subotu 12. lipnja, na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić blagoslovio je novi Gospin kip.

U homiliji nadbiskup se najprije osvrnuo na liturgijska čitanja 11. nedjelje kroz godinu te je govorio o rastu malenog gorušičinog zrna koje je slika Crkve. Potom je, govoreći o Bezgrešnom Srcu Marijinu, potaknuo vjernike na marijansku pobožnost prvih pet subota. Također je pozvao vjernike da se uvijek utječu Majci Božjoj Mariji i slijede njezin primjer u nasljedovanju Isusa Krista. Nadbiskup je također pohvalio sve prisutne što se uz upravitelja vlč. Živića trude i nastoje oko temeljite obnove šumanovačkog svetišta.

Svečano misno slavlje s nadbiskupom koncelebrirali su upravitelj svetišta vlč. Ivan Živić i još 16 svećenika.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija do novog kipa Skrovite Gospe Šumanovačke koji je postavljen u središte svetišta, gdje je nadbiskup blagoslovio kip izrađen od bronce u visini 2.5 metra, a rad je akademskog kipara Ante Jurkića. Gospin kip je u cijelosti financirala Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Projekt temeljite obnove svetišta nazvan „Novo ruho Šumanovaca“ prešao je pola puta. U izradi je još četrnaest postaja križnog puta u šumi svetišta, također rad akademskog umjetnika Ante Jurkića. Upravitelj svetišta Živić zahvalio je svima koji su do sada sudjelovali u obnovi svetišta i najavio da se temeljita obnova planira završiti do lipnja 2023. godine, kada će svetište obilježiti 650 godina od kada je papa Grgur XI. izdao dekret franjevcima da na području Šumanovaca grade samostan.