Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće dječjih pjevačkih zborova u požešku katedralu

Požega (IKA)

U pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, članovi crkvenih dječjih pjevačkih zborova s područja Požeške biskupije hodočastili su u subotu 7. listopada u požešku katedralu, izvijestila je Požeška biskupija.

Na hodočašću su sudjelovali: Pjevački dječji zbor Župe Bezgrješnog začeća BDM, Nova Gradiška; Dječji zbor Župe sv. Kuzme i Damjana, Kuzmica; Dječji zbor Župe sv. Luke Evanđelista, Novska; Dječji zbor Župe Uznesenja BDM, Pakrac; Dječji zbor Župe sv. Nikole Biskupa, Pleternica; Dječji zbor Župe sv. Leopolda Mandića, Požega; Dječji zbor Župe sv. Terezije Avilske, Požega; Dječji zbor Župe Marije Kraljice i sv. Jurja Mučenika, Davor; Dječji zbor Župe Pohoda BDM, Voćin; Dječji zbor Katoličke osnovne škole u Novskoj te Dječji zbor Katoličke osnovne škole u Požegi. Program je započeo u Dvorani sv. Terezije gdje su Ivana Bušić Čurčić i Ivica Rajkovača koordinirali nastupima zborova koji su se predstavili pjesmom po vlastitom izboru.

Središnji dio hodočašća bila je misa koju je u katedrali predvodio biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući mlade pjevače, biskup je rekao da ih s radošću prima u katedrali, ustvrdivši da im se zacijelo raduje i sv. Terezija, ne samo zato što su joj danas došli na hodočašće, nego što nastoje u svojim župama i školama pjevanjem otvarati dušu Bogu i svjedočiti mu kako su mu blizu, te očitovati drugima kako je lijepo biti blizu Bogu. Zahvalio im je za služenje koje vrše svojim pjevanjem, osobito na svetim misama. Također im je zahvalio za žrtvu koju prinose vježbajući da bi što bolje mogli slaviti Boga u svetim slavljima. Osvrćući se na njihov nastup u Dvorani sv. Terezije, kazao je kako je on bio lijep jer su pjevali jedni drugima a potom i svi zajedno Bogu. Potaknuo ih je neka ljepotu očituju i svojim čistim srcem, kajući se za sve ono što je nedostojno njih i Boga.

U propovijedi je biskup podsjetio da u mjesecu svete krunice slavimo spomendan Kraljice svete krunice, istaknuvši kako vjernost Isusu Kristu povezuje Blaženu Djevicu Mariju i sv. Tereziju u njihovoj duhovnoj veličini, kojoj se divimo i koju slavimo. Upozorio je mlade pjevače na Isusovu riječ u naviještenom evanđeoskom ulomku kako je najvažnije truditi se na zemlji da nam imena budu zapisana na nebu. Kazao je da su oko toga na poseban način nastojale Isusova Majka i sveta Terezija, te ih danas promatramo proslavljene u nebu. Ispripovjedio im je kako je minulih dana zrakoplovom putovao u Rim, i da je prethodno kod kuće kompjuterski upisao svoje ime za određeni let, te da su ga u zračnoj luci zaduženi djelatnici tražili osobnu iskaznicu da provjere je li njegovo ime upisano u listu putnika za zrakoplov koji će ga prenijeti do željenog cilja.

Rekao je kako ga je i to podsjetilo na to da je potrebno biti negdje upisan među one koji žele stići do najdaljeg cilja, do vječnosti. Biskup je spomenuo djeci da su ona upisana u mnoge ljudske dokumente: čim su se rodili, imena i drugi osobni podaci upisani su im u matičnu Knjigu rođenih, zatim roditelji su ih upisali u školu a potom su im imena uvrštena u školski Imenik. Isus ih podsjeća koliko je važno da budu upisani među Božje ljude. On je to već učinio s njima u svetom krštenju, prigrlivši ih kao svoju braću i sestre, za Božje sinove i kćeri, ustvrdio je biskup.

Rekao je da se Isus upravo zato utjelovio i postao čovjekom, da mi ne budemo osuđenici na zemlji za koju nismo stvoreni, nego da jednom postanemo stanovnici neba za koje nas je Bog u svom stvoriteljskom naumu odredio. On je svojom smrću na križu slomio okove naše privezanosti za smrt, i omogućio nam da po njegovoj ljubavi jačoj od smrti budemo stanovnici neba, rekao je biskup. Naglasio je da je Marija od početka bila posvema spremna vjerno i predano surađivati s Bogom, da nas on u Isusu Kristu upiše među nebeske stanovnike. Jednako tako sv. Terezija se cijeloga života u svom srcu ispitivala kamo treba stići svojim zemaljskim hodom, zaključivši da je stvorena za Boga i da je njezinu srcu samo Bog dostatan, te da može potpuno biti njegova samo po Isusu Kristu, spomenuo je biskup.

Podsjetio je djecu da dionici svoje upisanosti u Isusovo djelo pobjede nad smrću, nakon krštenja osobito snažno postaju po slavlju svete mise u kojoj on obnavlja svoju žrtvu ljubavi na križu. Kazao je mladim pjevačima da svojom pjesmom u svetoj misi očituju zahvalnost Isusu Kristu za to djelo, te pomažu svim sudionicima slavlja da se i oni što dublje u njega uključe.

Istaknuo je kako je razumljivo što nakon Gospodina Isusa najviše častimo njegovu i našu majku Mariju, te joj u brojnim pjesmama izričemo sinovsku privrženost i odanost, i očitujemo zahvalnost što nas prati na našim životnim putovima. Biskup je povjerio mlade pjevače Isusovoj Majci i sv. Tereziji da ih prate svojom zaštitom kako njihova krsna upisanost na nebu ne bi potamnila ili se izgubila. Poželio im je da poput Isusove Majke i sv. Terezije imaju srce koje vjeruje Bogu a ne zlu i sebičnosti koje ga razaraju.

Rekao je kako čovjek kad srcem vjeruje Bogu, moli i pjeva postaje na svoj način uzdignut u nebo i kad prilazi drugima obogaćuje ih Božjom blizinom. Podsjetio je na dragocjenost služenja djece koja pjevanjem na svetoj misi svjedoče da su Božji, očitujući njegovu veličinu, ljepotu i sklad. Pozvao je mlade pjevače da im nikada ne bude teško odvojiti vrijeme za vježbe pjevanja kako u župama, tako i u školama. Zamolio je Isusovu Majku i sv. Tereziju da prate svakog pojedinog od njih i sve njih zajedno, da ostanu na Isusovu putu, i da im već ovdje na zemlji srce bude ispunjeno nebeskom radošću, koju će vječno uživati na nebesima.

Nakon popričesne molitve mali su hodočasnici uputili Molitvu sv. Tereziji, koju su zaključili poklikom „Samo je Bog dostatan“. Potom je biskup predstavniku svakog zbora dodijelio svečano Priznanje za sudjelovanje na ovom hodočašću dječjih crkvenih zborova, naglasivši da im je to ujedno i zahvala za sve ono što u svojim župama i školama očituju svojim pjevanjem. Poručio im je da s ovoga slavlja ponesu oduševljenje za pjevanje, te se u njihovim župama i školama osjeti da su bili na hodočašću i ispunili se svjetlom i snagom Božjom.

Posebnu zahvalnost biskup je uputio časnim sestrama, vjeroučiteljima i drugim voditeljima dječjih crkvenih zborova, napose pak onima koji su organizirali i koordinirali današnji program u Požegi. Izrazio je uvjerenje da su svi sudionici ovog susreta iskusili koliko je lijepo biti zajedno sa sv. Terezijom u katedrali te pjesmom slaviti njezin život vjernosti Bogu. Zamolio ih je neka njegov pozdrav prenesu članovima svojih obitelji i prijateljima u školi.