Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Pod geslom „Svrni na nas pogled mili, rod hrvatski ti zakrili“, proslavljen je u utorak 8. listopada osmi kao hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u Gospinu svetištu i župi u Slavonskom Brodu. Kako se toga dana slavio Dan neovisnosti na svim se misama posebno molilo „da istinski, pa i kršćanski shvaćajući dar neovisnosti, odnosno slobode – budemo graditelji života u našim obiteljima i domovini“.

Više od pet tisuća hodočasnika sudjelovale je na šest misnih slavlja, a središnje hodočasničko slavlje predvodio je dr. Davor Vuković, profesor na đakovačkom KBF-u i sveučilišni kapelan u Osijeku. U prigodnoj homiliji dr. Vuković je posvjestio kako smo posebno na Dan hrvatske neovisnosti dužni Gospodinu zahvaljivati za dar domovine, a braniteljima za žrtvu i obol koji su dali za domovinu.

Posvjestivši kako u ovim godinama slobode doživljavamo brojna razočarenja, tugu, apatiju, rezignaciju, nezadovoljstvo zbog trome i spore birokracije i birokratskog aparata, da nam ljudi odlaze iz domovine, da nam domovina zaostaje za ostalim zemljama Europe…, poručio je da se ne smijemo predati malodušnosti i apatiji, nego, počevši od sebe, vidjeti što možemo učiniti. Ustvrdio je da samo vršenjem Božjih zapovijedi i čuvanjem i vršenjem Božje riječi, obraćenjem, mijenjanjem mentaliteta, možemo imati sreću i blagostanje.

„Dok mi, od onih najviših do najnižih ne budemo mijenjali svoj mentalitet neće biti boljitka. Svi smo suodgovorni i odgovorni za rast naše domovine, svatko u svom društvenom položaju i statusu, i to počevši od sebe, a ne od drugih. Tamo gdje jesi možeš živjeti po Božjim zapovijedima, možeš mijenjati ovaj svijet. I to po načelu da činiš drugome ono što želiš da on čini tebi i ne činiš drugome ono što ne želiš da on čini tebi. Iako nam se čini da su to mali koraci, posvjestimo si da se život sastoji od malih stvari, malih koraka. Tu logiku može živjeti svatko od nas, i tako djelima mijenjati sebe, obitelj, društvo u ovome svijetu. Gradimo svoju domovinu polazeći od sebe. Nastojmo mi dobrotom, vršenjem Božjih zapovijedi dati obol da bude bolje, jer malo će vrijediti dar neovisnosti ako nešto od sebe ne počnemo činiti“, poručio je na kraju dr. Vuković. Pozvao je vjernike da mole Gospodina i Blaženu Djevicu Mariju za boljitak naše domovine, da mole za one koji su na vlasti i obnašaju odgovorne službe da ih vrše za opće dobro, za interese domovine pa i po cijenu žrtve.

Slavlje je pjevanjem animirao velik župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić. Među mnogobrojnim vjernicima sa svojim župnicima na toj su misi bili hodočasnici iz Vrbovca, Koprivnice, Komletinaca, Otoka, požeškog kraja te ostalih mjesta u Hrvatskoj, od kojih mnogi prvi puta u svetištu.

Na kraju mise slijedio je hodočasnički ophod oko župne crkve.

Na večernjoj misi sa svojim su župnikom hodočastili vjernici iz Sikirevaca, čije je mješoviti zbor pjevanjem uveličao slavlje. Prije svih misa molila se krunica s litanijama Gospi Brze Pomoći, a brojni su vjernici u tišini svetišta pristupili sakramentu pomirenja. Kroz dan je u svetištu bilo kao misnika, ispovjednika i hodočasnika veći broj svećenika iz šest biskupija.