Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

Misa Večere Gospodnje svečano je na Veliki Četvrtak, 18. travnja, proslavljena u katedralnoj crkvi Sv. Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici.

Misu je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović u suslavlju s vlč. Ivicom Zrnom, župnikom župe sv. Ane u Laćarku.

U pobožnom i svetom raspoloženju vjernici su slavili ustanovu svete Euharistije i svećeničkog reda, te se obredom pranja nogu prisjetili Isusove zapovijedi ljubavi Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio, te primjera poniznosti koji nam je dao sam Krist Gospodin.

U homiliji župnik Španović podsjetio je okupljene vjernike kako smo i danas svi potrebni bratske ljubavi koja se pokazuje prije svega djelom, a ne samo izrečenom riječju, a u svemu nam Krist može biti savršeni primjer, jer kršćanin je pozvan da u svakom trenutku svoga života ide za Kristom, bilo to lako ili teško.

Spomen Isusove Posljednje večere s apostolima obilježen je i obredom pranja nogu u kojem su sudjelovali mladići, župljani župe sv. Dimitrija.

Liturgijsko slavlje animirao je župni i katedralni zbor župe svetog Dimitrija, pod ravnanjem katedralne orguljašice s. Cecilije Tomkić.

Poslije mise Presveti Oltarski Sakrament prenesen je na pokrajnji oltar te je uslijedila Getsemanska ura. Klanjajući se i razmišljajući, kroz molitvu i pjesmu, o Euharistijskom otajstvu, vjernici su probdjeli sat vremena s Gospodinom sjećajući se Isusova pitanja upućenog apostolima, a danas i nama: Zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom? Tim molitvenim činom izrečen je jasan vjernički stav i želja ostati s Isusom u Maslinskom vrtu.