Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Batelja predvodio spomen-slavlje u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

U sklopu trodnevne duhovne priprave za proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca, koja je započela u četvrtak, 7. veljače, i desete obljetnice župe, u petak 8. veljače misno slavlje u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu predvodio je postulator Stepinčeve kauze mons. Juraj Batelja.

U homiliji mons. Batelja rasvijetlio je tek dio blaženikova života i djela. Kroz nekoliko svjedočenja posvijestio je župljanima koliko svetog čovjeka imaju za zaštitnika. Poslije mise zajedno s dr. Nedom Aberle predstavio je svoju knjigu „Komunistički progon i mučeništvo bl. Alojzija Stepinca“. Spjev o bl. Stepincu, koju je za tu prigodnu napisala, pročitala je župljanka Manda Karlić.

Dr. Aberle naglasila je između ostaloga: „Kardinalova smrt prema kliničkoj slici i obdukcijskom nalazu nije bila nagla, kako su rekli i kao što su službeni dokumenti javili, i neosporno je da su ta multiorganska zatajenja, i ta kardiomiopatija – srce, kao neposredni uzor uz tu osnovnu bolest – policitemia rubra vera te trovanje tim teškim metalima doveli do mučne, polagane i teške smrti.“

Mons. Batelja u knjizi je objedinio povijesne i teološke činjenice koje su pomogle da se rasvijetli pravi uzrok kardinalove smrti. Iznio je nekoliko čudesnih ozdravljenja koja su potrebna za uzdizanje na čast oltara te župljane potaknuo da mole za Stepinčevo proglašenje svetim. Naglasio je na kraju da posljednje čudo koje se dogodilo po Stepinčevu zagovoru daje pravo tražiti njegovu kanonizaciju te ustvrdio: „Stepinac ne samo da je simbol vjere, progonjene Crkve, obespravljenoga naroda, nego je on nama paradigma ili uzor kako je moguće u zemaljskim protivnostima sačuvati zdravu, čistu, nepokolebljivu vjeru, i kako je iz suradnje s Bogom moguće sačuvati dušu“.

Domaći župnik Tomislav Ćurić zahvalio je gostima što su njegovim vjernicima približili blaženikov život i djelo te ih darivao.

Misno slavlje danas u 18.30 sati predvodi vlč. Krunoslav Karas, župnik u Vinogorju. Na sam blagdan, u nedjelju 10. veljače, misna slavlja su u 9, 11 i u 18.30 sati. Svečano blagdansko slavlje u 11 sati predvodit će mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Ključne riječi:
Batelja stepinčevo. trodnevica