Budi dio naše mreže
Izbornik

München: Stepinac - svjedok istinske vjere i svetosti

München (IKA)

Hrvatska katolička župa Bl. Alojzija Stepinca u Münchenu pripremajući se za proslavu svoga zaštitnika, organizirala je trodnevnu duhovnu obnovu koju predvodi mons. Juraj Batelja, postulator kauze Bl. Alojzija Stepinca.

Obnova je započela u četvrtak 6. veljače u kapeli Bl. Alojzija Stepinca molitvom krunice, duhovnim nagovorom, misom i klanjanjem pred Presvetim. Župnik fra Petar Klapež pozdravio je voditelja i najavio temu večeri: “Mučeničkim putem do svetosti”.

Dr. Batelja govoreći o hrvatskom narodu kao patničkom narodu ustvrdio je da su baš tom narodu potrebni mučenici, ljudi jasnih načela, autentični kršćani. Stepinac je bio takav čovjek koji je pred svojim neprijateljima izrekao riječi: “Bio bih ništarija kad ne bih osjetio bilo hrvatskoga narod koji ima pravo na slobodu kao i svaki drugi narod.” On je obranio kičmu svoga naroda, kao pastir svoga naroda, rekao je voditelj duhovne obnove.

Budući da nažalost dan-danas mnogi napuštaju Hrvatsku i odlaze u tuđi svijet, mons. Batelja pozvao se na propovijed bl. Alojzija Stepinca koji je već 1941. godine poručio hrvatskim radnicima koji su napuštali Hrvatsku: “Otišli ste iz Domovine ne da je zaboravite, nego da je u srcu nosite i da joj se vratite.”

Govoreći o montiranom procesu protiv kardinala Alojzija Stepinca po nalogu Komunističke partije Jugoslavije i postupcima prema njemu, mons. Batelja osvrnuo se i na ekshumaciju i proučavanje zemnih ostataka kardinala Stepinca u lipnju 1993. godine. Ustanovljeno je, “da je koncentracija olova u njegovim kostima bila 23 puta viša u odnosu na normalne vrijednosti, koncentracija kroma bila je 22 puta viša, antimona 19 puta viša, kadmija 13 puta viša, a koncentracija arsena 4 puta viša u odnosu na normalne vrijednosti. Dakle, sustavna intoksikacija olovom, kromom, antimonom, kadmijem i arsenom, vodila je bl. Alojzija do kobnog završetka.”

Spominjemo se, rekao je mons. Batelja, 60 godina mržnje i ljubavi. Na Stepinčevoj vatri, na njegovu srcu kojega su neprijatelji spalili, palimo vatru svoje vjere. Živimo njegov duh sav posvećen Bogu, Duhu Svetomu.

Cjelovečernji program prve večeri Duhovne obnove animirao je Zbor mladih framaša pod vodstvom s. Nikoline Bilić.