Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica ubojstva katoličkog svećenika Ivana Burika

Vukovar (IKA)

Iz središta Vukovara prema 27 kilometara udaljenom Tovarniku 8. listopada u 10 sati krenut će sudionici XI. memorijalne utrke Vukovar-Tovarnik, koju u povodu 28. obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika trči šezdesetak trkača u organizaciji Maraton kluba „Hrvatski sokol” iz Osijeka i Udruge „Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika.

Uoči starta utrke, sudionici će se pomoliti ispred Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a očekuje se da će u Tovarnik stići oko 13.30 sati, kada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju.

U Obavijestima ordinarijata u Đakovu o smrti tovarničkoga župnika Ivana Burika 1991. zapisano je: „Ivan Burik, tovarnički župnik, rođen 8. studenoga 1928. u Neštinu. Osnovno školovanje završio u rodnom mjestu. U zrelijim godinama školuje se u Zagrebu i Đakovu. Za svećenika zaređen u Đakovu dne 6. ožujka 1960. Bio je kapelan u Đakovu, a od 1963. do smrti župnik u Tovarniku. Ubijen je najvjerojatnije 9. listopada 1991. u župnom stanu u Tovarniku, od četnika. Pojedinosti nisu poznate“.